UA-38825175-1 Google+ YAŞAMDAN SÜZÜLENLER: GEORGE FRIDMAN IN GELECEK ON YIL KİTABINDAKİ FİKİRLERİNİN ELEŞTİRİSİ

21 Eylül 2012 Cuma

GEORGE FRIDMAN IN GELECEK ON YIL KİTABINDAKİ FİKİRLERİNİN ELEŞTİRİSİ


ÖN SÖZ:Adaletsizlik,ahlaksızlık bir dönem sürse de çöküşün işaretidir.Anti emperyalist ilkelerle kurulan bir devlet soysuzluk ve cücelik çağına gelmişse ve daha da kötüsü bu nitelikler övünç kaynağı oluyorsa bozulma ilerlemiş demektir.Teknolojik ve diğer üstünlük durumları onun çökmesini durduramaz çünkü Hakikat alanındaki sistemden çıkmış demektir.Ölümlülük esası işte böyle eylemleşir,tüm diğer imparatorluklarda olduğu gibi...

George  Fridman kitabında her ne kadar gelecek on yıl içinde alınması gereken politik karaları ve ilgili güç ve durum analizlerini yapsa da geçmiş abd yönetimleri hakkında da bilgiler vermektedir.


Biz anlatılan ülke konumları hakkında yorum yapmayacağız.Bizim dikkatimizi çeken yazarın övünerek sunduğu ve bizim anlayışımıza ters gelen abd durum tespitidir ki uygulanan politikaları da içerir. 

Friedman abd nin emperyalist bir küresel imparatorluk olduğunu altını defalarca çizerek ortaya koymaktadır.Bu zaten herkesin üzerinde fikir birliği yaptığı bir gerçektir. 

Bu imparatorluğun yöneticileri olan başkanların en başarılarının amaçları uğruna kolayca yalan söyleyebilen,iki yüzlü,yasaları ve anayasayı ihlal eden acımasız politikaları uygulayan başkanlardır diyerek başkanların tüm dünyayı kandırdıkları gibi kendi halkını da kandırmakta olduklarını açıklamaktadır.

Abd nin dünya politikasının gerektiğinde askeri müdahale yapmak şartıyla bölgesel güç dengelerini korumak olduğunu söyleyen yazar bu amaçla kışkırtmalar,ara bozmalar ve savaş çıkarmanın temel araçları olduğunu da ortaya koymaktadır.Bu hedefler çerçevesinde dünyanın her yerinde askeri güç bulundurmaktalardır.

Kendine bağlı ülkeleri kollamak da bir strateji olarak ortaya çıkmakla birlikte kolayca bundan vazgeçebilmektedirler. 

Tüm bu temel duruş özellikleri çerçevesinde yazar ülkeleri ve ilişkileri analiz etmektedir. 


İLGİLİ YAZILAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.