UA-38825175-1 Google+ YAŞAMDAN SÜZÜLENLER: NETWORK MARKETING

4 Ekim 2012 Perşembe

NETWORK MARKETING



Network marketing kelime anlamı olarak; bilgisayar ağı (network) ve pazarlama (marketing) anlamına gelir. Ancak network marketing ne bilgisayarla ilgili bir konu ne de pazarlamadır. Peki alakası yok da neden bu isimi almış?Sadece sistemin dizilimi bilgisayar ağını anımsattığı için.  Network marketing, bir günde 100 saatlik ya da 500 saatlik kazanç sağlayabilme imkanıdır. Diğer bir deyişle 1 kişinin %100 çabası yerine, 100 kişinin %1 lik çabasıyla para kazanabilmek. Ülkemizde bu sistemi kullanan 100den fazla şirket bulunmaktadır.


 Başlangıç--------->En zor dönemdir, kimse ismini duymamıştır, ürün satarken de üye ararken de zorlanırsınız, şirkette sistem tam olarak oturmamıştır. Ancak bu bedelleri ödeyenler ve zorluklarına katlananlar en çok kazananlardır.
   Hızlı Büyüme---->Ürün satışı biraz kolaylaşır, artık bilinen bir şirket olma yolundadır şirketiniz. Güven verdiği için üye bulmak çok kolaydır. Kazançlarınız hızlı artar fakat ilk evrede girenlerin gelirlerine ulaşabilmek için onlardan daha çok çalışmanız gerekebilir.
   Markalaşma----->Üye bulmak ilerleyen zamanlarda zorlaşabilir, bu dönemlerde girenler satıcı olmayı göze almalıdırlar. Güzel haber, ürün satışı çok kolaylaşır. Başlangıç döneminde girenlerin gelirleri sınır tanımazken, markalaşma döneminde girenlerin gelirleri sınırlı olur. İnternette network marketin sistemlerinden ayda 50bin dolar, 100 bin dolar kazananları görecek ya da çevrenizden duyacaksınız, bu kişilerin büyük çoğunluğu hızlı büyüme evresine geçmeden şirkete katılanlardandır. Dünyanın en saygın network marketing dergisinin de yazdığı üzere binlerce kişi bu sektörden dolar milyoneri olmuştur. Finans uzmanları da gelecekte her 5 zenginden 1 inin gene network marketing sektöründen çıkacağı yönünde görüşleri vardır.

Teknoloji nasıl olanca hızıyla gelişiyorsa, pazarlama alanında da bu gelişmeler oluyor. Artık kapı kapı ürün satmak yerine alışveriş modeli yapılıyor. 

  Belki de bunların bir palavra olduğunu düşünebilirsiniz. Öyle ya, pek de akla ve mantığa uygun değil. Network marketing sıradan insanlara sıradışı kazanç sunmaktadır, alışılagelmiş bir ticaret değildir. Sayıların gücüne bir bakalım;

   Bir network şirketinde üyesiniz, ayda sadece bir kişi üye bulunabileceğini varsayarak, her üyenin de her ay sadece bir üye kaydedeceğini düşünelim. Sadece 1 kişi. 30 gün çalışarak 1 üye bulmak. Sizce zor mu? (İyi çalışan bir networkçü haftada 2-3 üye bulabilmektedir.)

    1. ay----1 kişi (o da siz. yalnızsınız)
    2. ay----2 kişi (sadece ayda 1 üye bulacaksınız ve 2 kişi oldunuz. Gücünüz 2 ye katlandı. %100 bir artış. Artık yalnız değilsiniz. J)
    3. ay----4 kişi ( hem siz hem de üyenizin bulduğu üyeyle 2 yeni kişi eklendi. Network marketing sisteminde sadece kendi bulacağınız üyelerle kalmaz, sonsuz alt basamağa kadar alt üyelere sahip olursunuz.)
    4. ay----8 kişi (sizinle birlikte  bir önceki ay 4 kişi olan ekibiniz herkesin bulacağı yeni üyelerle gene %100 artış yaşadı.)
    5. ay----16 kişi
    6. ay----32 kişi ( 6 ayda ancak 32 kişilik bir grup oldu. peki yıl sonunda bu rakam nerelere varabilir?)
    7. ay----64 kişi
    8. ay---128 kişi (Bilgisayar RAM i gibi artıyor değil mi?)
    9. ay---256 kişi
  10. ay---512 kişi
  11. ay--1024 kişi
  12. ay--2048 kişi (Bir network marketing şirketinde bu rakama ulaşırsanız artık başka işlerde çalışmak zorunda kalmazsınız. Hatta yeni üye bile bulmasanız da ekibiniz siz istemeseniz bile büyümeye devam edecektir. Çünkü üyeleriniz de daha çok kazanmak isteyecektir.)


  Tembel bir networkçüsünüz ve sadece ayda 1 üye buldunuz. Ama ekibinize de bunun önemini anlattınız. Sonuç harika. Ya ayda 5 ya da 10 üye bulursanız. Benim ekibimde ilk ay 10 üye bulanlar var. Sizinde olacaktır. Tabi ki siz çalıştığınız sürece böylesine aktif kişilere ulaşabilirsiniz. Kimin kaç üye bulabileceğini kimse bilemez, tahmin edemeyeceğiniz kişiler büyük lider olabilir. Bu nedenle üye olmadan piyasa araştırmaktansa, üye olup sponsorunuzdan gerekli eğitimi alarak çevrenizdeki potansiyelin karşısına çıkmak çok ama çok önemli. Yoksa çoğu üyenin yaptığı hatalar yaşanır. Ya eğitimsiz olduğunuz için çevrenizi yanlış bilgilendirirsiniz, ya da "bundan iş mi olur yahu? Git adamakıllı bir iş bul kendine"diyenler yüzünden belki de hayatınızın fırsatını kaçırırsınız. Bill Gates'i tanır mısınız? Hani şu MicrosoftÔ'un sahibi dünyanın en zengin adamı. Zamanında "bu bilgisayar her eve girecek" diyerek kendine ortak aradığında bu adam çılgın diyenler oldu, parasını riske atmak istemediler. Haklıydılar ama, o zamanın bilgisayarları bina büyüklüğündeydi, adamların mantığına uygun değildi bilgisayarların her eve gireceği. Peki şimdi bırakın evi, cebimize girmedi mi bilgisayar. Değişime ayak uydurabilmeniz için vizyonunuz asla dar olmamalı.

 Yasal mı?

    Network marketing çalışanları kazandıkları primlerden devlete %20 oranında stopaj vergisi ödemekle mükelleftir. Eğer kazanıyorsak vergimizi ödemeliyiz değil mi? Bence bu kadar bilgi yasal olduğunu anlatır. Dünyada başarı ile uygulanan dev bir sektördür ve her ülkede dernekleri vardır. Dünya doğrudan satış federasyonu (dernekleri birliği) WFDSA, Avrupa örgütü FEDSA, Amerikan doğrudan satış organizasyonları birliği DSA, ülkemizde de DSD (Doğrudan Satış Derneği) dir. Bir şirket bu derneklerin üyesi olabilmesi için yıllarca gözlemlenir ancak 5-10 yılı geçen şirketler derneklerde yer bulabiliyor. Ülkemizde bu derneğe üye sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. önümüzdeki yıllarda bu rakam da katlanarak artacak tıpkı network marketing işi yapan üyelerin gelirleri gibi.
   
     Sistem mi yoksa insanoğlu mu suçlu?

     Bir örnekle açıklamak isterim. Günümüzde teknoloji inanılmaz kitle imha silahları yapmak için kullanıldığı gibi insanlığa hizmet için de kullanılıyor. Network marketing de aynen öyle. Şirketler ve üyeler için inanılmaz avantajlar sağlamasının yanı sıra bazı distribütörler(üyeler) insanlara kariyer vaadiyle toplu ürün alımı ile üye yapıyorlar. Doğal olarak mağdur edici durumlar ortaya çıkabiliyor. Maalesef her üye etik çalışmıyor. Para için herşey mübahtır anlayışı bilinçsiz müşterilerin canını yakıyor. Bu yüzden birlikte çalışacağınız sponsor, yani sizi üye yapan kişi çok önemlidir. Başarınız için en önemli iki kişiden biri sponsordur, diğeri zaten üyenin kendisidir. Eğitime açık olan kişiler başarılı olurken, eğitime açık olmayan kişiler şans eseri başarıyı bulur, diğer bir deyişle başarılı insanların sırtından para kazanır. Network marketing sisteme benzer bazı sistemler de ortaya çıkabiliyor, ortada bir şirket olmadan yasadışı iş yapanlar da olabiliyor. Dikkatli olmanızda yarar var.

     Network birilerinin sırtından para kazanmak mıdır?  

Bu soruya  Döndü DUMAN'ın cevabını yazıyorum.    " Ben bu işe girmeden önce bu şekilde düşünüyordum. Hatta eşime haketmediği laflar da etmiştim. Ona; "sen birilerinin sırtından para kazanıyorsun bu hiç de hoş değil" demiştim. Bu lafım eşimin çok zorunda gitmiş ki bana karşı sinsice bir plan yapmış. Beni bir şirkete üye yaptı, arkadaşının ablasının alt üyesi oldum. Parfüm, kozmetik vs. ürünleri olan şirket, tahmin etmişsinizdir. Ben eşimin çalıştığı sektörde çalıştığımdan habersiz, ürün satıyorum, kendime indirimli ürün satın alıyorum kullanıyorum. Ayda 600 satsam 200 ytl kazancım oluyordu satışlardan. Hatta hediye falan da geliyordu şirketten. İşimden de memnundum. Eşim Musa Duman aradan 3-4 ay geçtikten sonra birgün bana dedi ki; "Döndücüğüm biliyor musun, sponsorun senin satışlarından prim kazanıyor. O senin sırtından para kazanıyor."   İşte o an ben herşeyi anladım. Önyargılı davranmıştım. İş dışarıdan göründüğü gibi değildi. Evet sponsorum satışlarımdan para kazanıyordu ama hakediyordu. Çünkü bana işi öğreten o, aklıma gelen her soruyu sorduğum kişi gene o. Benim kazanabilmem için ter döküyordu adeta. O da hakkını alıyordu. Sistem çok adil. Çalışanı destekliyor, çalışmayan kazanamıyor. Ama şu söylenebilir; "network marketing birilerinin para kazanmasına yardım ederek para kazanmaktır." Siz ekibinize kazandıramazsanız, onlara yardım etmezseniz siz de kazanamazsınız. Bizim işimizde kısa yol olmaz, her üyenize hakettiği emeği vermeli ve zaman harcamalısınız. "

   Hangi Network Marketing Şirketleri Tercih Edilmelidir?

  Web sitemdeki diğer sayfalarda da belirttiğim gibi, 4 unsura dikkat etmelisiniz;
1. Şirket:  İllaki sağlam olmalı, hayali olmamalı. Vizyonu geniş, ileriyi görüyor olmalı, misyonu da müşteri memnuniyeti olmalı.
2. Ürün: Sirkülasyonu çok olan ürün yelpazesine sahip olmalı. Sadece zengin kesime veya belirli bir yaş grubuna değil, herkese hitap edecek ürün olmalı. Ürünlerin fiyatı uygun olmalı, satılabilirlik çok önemlidir, aksi takdirde yüzlerce-binlerce kişilik ekibinizden ciro çıkarmakta zorlanabilirsiniz. İş tıkanma noktasına gelebilir.
3. Kazanç Planı: Sadece şirkete değil, üyelere ve müşterilere de kazandırmalı. Ülke şartlarına uygun olmalıdır. Giriş için satılan başlangıç paket fiyatı yüksek olmamalı.
4. Zaman: Bir mlm şirketinde çalışacaksanız doğru zamanda üye olmalısınız ve durmamalısınız.


Ortada şirket bile olmayan sistemlerden uzak durun.
Eski şirketlere girecekseniz, satıcı olarak kalmayı göze alın.
   Şirketler Neden Network Marketing Sistemi Kullanır?
    Küçük yatırımlarla binlerce kişiden oluşan bir dağıtım ağına sahip olmak ve yine çok düşük bir maliyetle ürünleri dağıtma olanağı vermesidir.Bu pazarlama sistemini uygulayan bir firmanın dağıtım masrafları, Distribütörlerine ödediği iskonto ve primlerden ibarettir.Dağıtım yöntemi olarak Network pazarlamayı seçen bir şirketin, geleneksel tarzda faaliyet gösteren bir firmanın hiç bir zaman ulaşamayacağı en uzak ilçe ve köylere kadar uzanma olanağı vardır. Geleneksel kanalların kullanıldığı yöntemde, ürünlerin gidebileceği yerler büyük ölçüde toptancılar tarafından ve onların kendi ticari beklentilerine uygun olarak belirlenirler. Oysa, herhangi bir yerde, bir Distiribütörün  olması , o ürünün alıcıya erişebilmesi için yeterlidir.Ürünlerin tüketicilere tanıtımı bu dev dağıtım ağının üyeleri aracılığıyla ve yüz yüze yapıldığı için, Network pazarlama firmasının reklam harcamaları da çok düşüktür. Kullanılan bu yüz yüze tanıtım aynı zamanda gerçek hedef kitleye yönelik olduğu için de son derece etkin ve verimli bir tanıtımdır. Bu stratejik seçim, ürünlerin fiyatlarının düşük seviyelerde tutulabilmesine olanak veren ve  pazarlama firmasına rekabet karşısında avantaj sağlayan diğer bir unsurdur.

RUHSAR ERDEM GÜRTEKİN

7 yorum:

  1. süper ve çok doğru bir yazı olmuş Ruhsar hanım.
    sade ve anlaşılır olmasının yanı sıra sistemi çok güzel anlatmışsınız. Yüreğinize ve kaleminize sağlık Ruhsar hanım.

    YanıtlaSil
  2. süper ve çok doğru bir yazı olmuş Ruhsar hanım.
    sade ve anlaşılır olmasının yanı sıra sistemi çok güzel anlatmışsınız. Yüreğinize ve kaleminize sağlık Ruhsar hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler görüşleriniz için Muharrem bey...İlerleyen zamanlarda daha başka paylaşımlarımda olucak inşallah...
      Ruhsar Erdem Gürtekin

      Sil
    2. sabırsızlıkla bekliyoruz Ruhsar hanım

      Sil
  3. Ruhsar hanım bu sistem ancak bu kadar kısa ve öz anlatılırdı.
    çok güzel bir anlatım olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistem hakkında malesefki toplumumuz önyargılı amaç doğruyu göstermekti sanırım yazı buna ayna oldu...Teşekkürler...
      Ruhsar Gürtekin

      Sil
    2. aynen çok güzel bir ayna olmuş,
      inşallah anlayarak okurlar...

      Sil

Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.