Strategy (Strateji), Skills (Beceri), Shared Value (Paylaşılan Değerler), Structer (Yapı), Systems (Sistem), Staff (Personel) ve Style (Biçim) kavramlarından oluşan bir gelişme ve firma için yeni bir sistem oluşturmayı hedefleyen modeldir.
Açık Grup Tartışmaları
Organizasyonda çalışanların belirli günlerde gayri resmi olarak bir araya gelerek grup tartışmalarının yapılmasına yönelik bir toplantı yöntemidir. Organizasyonda yoğun iş temposu içinde olan çalışanlar genellikle haftanın belirli günlerinde küçük gruplar olarak bir araya gelerek organizasyon sorunlarını ve çözüm yollarını tartışırlar.
Analitik Düşünme
Bir sorunu çözmek için bilgileri ayrıştırarak ve sorunun alt unsurlarına inerek sonuç çıkarma şeklindeki sistematik düşünme tarzıdır.
Arama Konferansı
Organizasyonda “ortak akıl” yaratmaya yönelik bir katılım tekniğidir . Arama konferansı çok çeşitli gerekçelerle yapılabilir. Organizasyonda vizyon ve misyonun belirlenmesi için arama konferansı yapılabileceği gibi, stratejik planlamanın hazırlanması için, organizasyondaki sorunların tespiti ve buna ilişkin çözümlerin bulunması için de arama konferansları yapılabilir.
Bağlılık
İşlerin olumlu veya olumsuz gittiği durumlarda çalışma arzusunu kesintisiz destekleyen zihinsel ve duygusal bir süreçtir.
Bilgi Kullanımı Yönetimi
Zihinsel varlıkları elde etmek ve paylaşmak için sistem ve süreçler geliştirir. Anlamlı ve kullanışlı bilgi üretimini artırır ve hem kişisel hem de takım olarak öğrenmeyi artırmaya çalışır. Buna ek olarak örgütün farklı departmanlar ve birbirinden uzak bölgeleri arasındaki zihinsel taban değerinin maksimize edilmesini sağlar. Bilgi Kullanımı Yönetimi özgün temel yetkinlikleri yaratacak ve üstün sonuçlara götürecek zihinsel sermayenin biriktirilmesine çalışır.
Bilgi Mimarisi
Bir organizasyonda herhangi bir çalışanın herhangi bir zamanda, herhangi bir yerden kolaylıkla ulaşabileceği şekilde düzenlenmiş paylaşılan bilgi ve kollektif akıl deposudur.
Bilgi Yönetimi / (MIS)
İşletmelerin faaliyetleriyle ilgili tüm verilerin depolanması, gerekli durumlarda veri sorgulamasının yapılması ve sorgu sonucu elde edilen bilgilerin ilgili noktalarda kullanılmasını amaçlar.
Büyüme Stratejileri
Kaynakların karlı büyüme fırsatları yakalamak amacıyla kullanılmasıdır. Karlı büyümenin şansa bırakılamayacağını, etkin olarak hedeflenip yönetilebileceğini göstermektedir. Büyüme stratejileri, artan R&D yatırımları, kaynakların etkin şekilde kullanılmasını, kaliteli işgücünün işe alınmasını, yaratıcılığın teşvik edilmesini, yeni trendlerin ve gelişmelerin yakından takip edilmesini ve riske karşı yüksek tolerans gerektirmektedir.
CEO
Şirketin günlük işlerinin fiilen başında olan ve şirketi yönetmekle sorumlu olan yönetim kurulu başkanı veya genel müdür.
Değişim Yönetimi
Değişim programlarının şirket içerisine adapte edilebilmesi için özel proseslerin geliştirilmesi ve uygulanmasıdır. Değişim programları; değişim başlangıçlarının planlanmasını, süreçlerin yeniden oluşturulmasını, organizasyonda kültürel transformasyonu, yaratıcılığı ve organizasyonsal değişimi gerektirmektedir.
Delphi Tekniği
Geleceğe ilişkin tahminler yapmada yararlanılan bir yöntemdir.organizasyonda bir sorunun çözümü için uzman kişilerin yüz yüze görüşmeler ve bir arada tartışmalar yapmadan bir konu hakkında karar vermelerine ve uzlaşmalarına imkan sağlayan bir yöntemdir.
Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing)
Şirketin ana faaliyet alanının dışındaki faaliyetlerini üçüncü şahısları kullanarak yaptırmasıdır. Üçüncü şahısların kullanımı işletmenin temel yetkinliklerine odaklanmasına olanak sağlar. Bir faaliyet üzerine uzmanlaşmış üçüncü şahıslar sahip oldukları geniş ölçek ve odaklanma sayesinde maliyetleri düşürebilir ve daha etkin olabilirler. Dışarıya İş Yaptırma ile bir işletme tüm faaliyetlerinde her birini içeride yerine getirmeden en etkine ulaşabilir.
Dış Yapı
Organizasyonun dışı ile olan tüm ilişkileridir. Müşterilerle, tedarikçilerle, rakiplerle ve diğer kuruluşlarla olan ilişkileri ve organizasyonun imajı gibi varlıkları ifade eder.
Döngü Zamanının Azaltılması
Ürün ve hizmetlerin kabul edilmesinden teslimine kadar geçen toplam süreyi azaltmayı hedefler. Just-in-time (JIT) envanter yönetimi kullanılarak ve üretim kaynak planlaması (MRP) etkin şekilde yapılarak toplam döngü zamanının azaltılması amaçlanmaktadır.
Durumsallık
Yönetici ya da liderin çalışanların olgunluk düzeyine, yani bilgi ve beceri ve tutumlarına bağlı olarak tarzını değiştirmesi ve duruma göre; eğitici, koç, mentor ya da kaynak olarak liderlik etmesidir.
Eğitim İhtiyaç Analizi
Çalışanların hangi bilgi, beceri ve tutum eksikliği içinde olduğunu ve bu açığın nasıl ve ne zaman kapatılabileceğini sistematik olarak incelemektir.
E-İş
İş süreçlerinin, iş ilişkilerinin, alım-satım, bilgi alışverişinin internet teknolojileri ve bilgi işlem ağları kullanarak (internet, extranet, intranet ve internet) yürütüldüğü iş modelidir.
E-İş Yönetimi
İnternet teknolojisinin getirdiği fırsat ve avantajlardan yararlanarak, şirketlerin operasyonlarını daha verimli yönetirken müşteri, çalışan ve iş ortaklarının gerçek zamanlı olarak aynı ortamda çalışabilmesini sağlayan bir iş yönetim anlayışıdır.
Ekonomik Katma Değer Analizi
Şirketin hissedarlarına yarattığı katma değerin ölçülmesini amaçlar. Ekonomik katma değer analizi şirketlere hissedarlarına yarattığı değeri arttıracak seçeneklerin incelenebilmesi için gerekli olan iskeleti sağlamaktadır.
Entelektüel Kapital
Bir organizasyonun çalışanları, müşterileri ve tedarikçileri gibi tüm insan kaynaklarının sahip olduğu, değere dönüştürülebilen ve rekabetçi üstünlük sağlayan bilgidir.
Ergonomi
Çalışanın fiziksel özellikleri ile işin fiziksel ortamı arasındaki etkileşimin ve uyumun incelenmesidir.
Farklılıkların Yönetimi
Yaş, cinsiyet, din, inanç, kişilik gibi yönleriyle farklı insanları etkili bir şekilde yönetmek için planlanan ve uygulanan organizasyonel sistemlerin; farklılığın yararlarını en üst düzeye çıkarırken, sorunlarını ve sakıncalarını en alt düzeye indirecek şekilde kurulmasıdır.
Fayda-Maliyet Analizi
özellikle yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılan bir karar alma tekniğidir. Yatırım projelerinin fayda ve maliyetleri tespit edilmeye çalışılarak daha rasyonel karar alınmasına çalışılır.
Finansal Planlama
İşletmenin finansman yatırım seçeneklerini analiz etme, cari kararların gelecekte doğuracağı sonuçları tahmin etme, seçilecek alternatiflere karar verme, finansal planda belirlenen hedeflere göre ulaşılan performansı ölçme aşamalarından oluşan bir süreçtir.
Franchise
Ortak işletmecilik, mümessillik, bir üretici ye da hizmet sunucu ile bir kuruluş arasında, ürün ye da hizmetin genellikle sınırları belirlenmiş bir yörede pazarlanması yolunda varılan anlaşmadır.
Görünmeyen Varlıklar
Bir muhasebe terimi olarak, telif hakları, marka, patent, ticari saygınlık (şerefiye) gibi fiziksel varlığı olmayan değerler bilançoda yer alan görünmeyen kalemleri ifade eder. Bazen, henüz bilançoda yer almayan diğer kalemleri de içerecek şekilde entelektüel kapital ile eşanlamlı olarak kullanılır. Görünmeyen varlıkların yaklaşık ticari değeri, şirketin piyasa değeri ile net varlıklarının değeri arasındaki farktır. Dış yapı + İç yapı + Bireylerin yetkinlikleri = Görünmeyen varlıklardır.
Görünür Varlıklar
Bir muhasebe terimi olarak, bilançoda yer alan ve gözle görünen ve dokunulabilen para, makine - teçhizat, bina, stok mallar ve alacaklar gibi varlıklardır.
Hedeflere Göre Yönetim
Yönetici ve çalışanların beraberce, şirketin genel hedefine bağlı olarak her bir çalışan için hedefler belirlemesi ve böylelikle çalışanların ne yapmaları gerektiğini bilmeleri demektir. Yöneticinin görevi hedefleri saptamak ya da en azından söz konusu hedeflerin takımın, kendi görevinin, departmanın ve de toplamda işletmenin hedefleriyle tutarlı olmasını sağlamaktır. Hedefler yönetici tarafından gözlenir, ölçülür ve ödüllendirilir.
ISO 9000
Süreçlerini belgeleme ve bu belgeler uygun olarak çalışma konusunda kuruluşlara yeterlilik sertifika veren bir standart ve ilkeler bütünüdür.
ISO 9001
Bu standart, tasarım ve ürünlerin uygunluğunu temin etme konusunda, üreticilerin kabiliyetlerinin belgelenmesi gerektiğinde kullanılır. Belirlenmiş gereklerle, ürünün tasarımından tüketiciye ulaşmasına kadar bütün aşamalarda uygunluğun temini suretiyle tüketici tatmininin sağlanması amaçlanmaktadır.
ISO 9002
Bu standart, kurulu bir tesiste ürünlerin uygunluğunu temin etmede, üreticilerin kabiliyetlerinin belgelenmesi gerektiğinde kullanılır. Belirlenmiş gereklerle, ürünün üretiminden tüketiciye ulaşmasına kadar bütün aşamalarda uygunluğun temini suretiyle tüketici tatmininin sağlanması amaçlanmaktadır.
ISO 9003
Bu standart, üreticinin ürünün uygun üretilip üretilmediğini tespit etme ve son muayene ve deneyle ilgili düzenlemeleri kontrol etme konusundaki kabiliyetinin belgelenmesi gerektiğinde kullanılmaktadır.
ISO 9004
Kalite yönetimi konusunda bir kılavuz olup, belirlenen hedefleri, istenilen standartları gerçekleştirmek için ürün ve hizmetlerin kalitesini etkileyen teknik, idari, insan faktörlerini kontrol altında tutmak için nasıl organize olunması gerektiğini tarif eder.
İç Yapı
Organizasyon olarak isimlendirilen varlığı oluşturan kültür de dahil olmak üzere her şeydir. Patentler, markalar, organizasyon şema ve kılavuzları, sistemler, süreçler, prosedürler iç yapıyı ifade eder. Görevleri organizasyonun yaşamasını sağlamak ve uzun dönemde varlığını ve başarısını korumak ve sürdürmek olan yöneticiler de iç yapının parçasıdır.
İnsan Kapitali
Organizasyonda çalışan bireylerin sahip oldukları bilgiler, yetkinlikler ve tutum özelliklerinin toplamıdır.
İnsan Kaynakları Planlaması
Bir organizasyonun gelecekteki hedeflerine etkin bir biçimde ulaşabilmesi için ihtiyaç duyacağı insanların sayısının ve niteliklerinin önceden belirlenmesine ve bu ihtiyacın nasıl ve ne düzeyde karşılanabileceğinin saptanmasına ilişkin faaliyetlerin tümüdür.
İnsan Kaynakları Yönetimi
Bir organizasyondaki insan kaynaklarının iç ve dış gelişmelere uygun olarak ve etkili bir biçimde oluşturulması, geliştirilmesi ve kullanılması amacıyla gözden geçirilmesine, yapılandırılmasına ve değerlendirilmesine ilişkin tüm çalışmalardır.
İş Analizi
İşi oluşturan unsurların çözümlenmesi yoluyla işin etkin yapılmasında belirleyici olan faktörlerin ortaya konulmasıdır.
İş Değerleme
Bir işin değerinin ölçülmesi için kullanılan yönetsel bir prosedürdür.
İş Modeli
İşletme planının taktik alt olarak firmanın, gelir, kar, müşteri fonu ve Pazar kapitalizasyonu olarak nasıl değer kazanacağını ve firmanın pazarda nasıl güçlü bir konuma konumlama sağlayacağını tanımlayan yol haritasıdır.
İş Rotasyonu
Çalışanın yerine getirdiği değişik işlerin sayısını artırmak ve motivasyonu sağlamak amacıyla sistematik olarak çalışanı bir işten başka bir işe (bir görevden diğer bir göreve) geçirmektir.
İş Süreci Planlanma
İşi oluşturan öz (çekirdek) süreçleri belirlemek ve daha sonra onları fonksiyonel bölümlendirmelerden arındırılmış olarak etkili bir biçimde yeniden bütünleştirmektir. Operasyonel ve müşteri odaklı aktiviteleri süreçler içinde yeniden yapılandırarak karmaşıklığı azaltmak ve organizasyonu temel ilkelerine geri götürmektir.
İş Tanımı
Bir işin içerdiği görevlerin, sorumlulukların ve iş özelliklerinin listesidir.
İş Tasarımı
Bir firmanın ana müşterilerini, satın aldıkları tatmini, pazar alanının doğasını ve durumunu, kaynakların nasıl ürün ve hizmete dönüştürdüğünü ve müşterilerin bunları nasıl tatmine dönüştürdüğünü tanımlayan kavramsal yol haritasıdır.
İş Tatmini
Bir çalışanın yaptığı işin ve elde ettiklerinin ihtiyaçlarıyla ve kişisel değer yargılarıyla örtüştüğünü ya da örtüşmesine olanak sağladığını fark etmesi sonucu yaşadığı bir duygudur.
İş Zenginleştirme
Sorumluluk alma, fark edilme, takdir edilme kişisel gelişim ve büyüme, öğrenme ve başarma duyguları gibi yüksek düzeyde motivasyon sağlayan faktörleri işin yapısı içinde bir araya getirmeyi amaçlayan iş tasarımı sürecidir.
Kaizen
Japonların toplam kalite anlayışlarının bir uzantısı olarak, sonsuz mükemmele ulaşmak için yapılması gerekenlerin itinalı bir şekilde uygulanması anlamına gelir. Bu anlayışa göre kalite, izlenmesi gereken adımlar düzenli olarak atılırsa zamanla ulaşacaktır.
Kakushin
Kaizen metoduna zıt olan bu Japon modeli; daha çok kriz dönemlerinde uygulanır. Önemli olan hızlı çözüm üretmektir.
Kalite
İnsan sağlık ve emniyetinin, hayvan ve bitki varlığının ve çevrenin korunması veya tüketicinin doğru bilgilendirilmesi gibi kriterler göz önüne alınarak bir ürün veya hizmetin var olan veya olabilecek ihtiyaçları karşılama yeteneğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.
Kalite Çemberleri
Kalite Çemberleri (Quality Circles) toplam kalite yönetiminde çok yaygın olarak kullanılan bir toplantı yöntemidir. Burada organizasyonda kalite planlaması, kalite geliştirilmesi, uygulama ve denetimden sorumlu kişiler bir araya gelerek tartışırlar ve “ortak akıl” yaratmaya çalışırlar.
Kalite Güvencesi
Ürün ve hizmetin kalite açısından yeterli güveni sağlayabilmesi için gerekli olan planlı ve sistematik faaliyetler bütünüdür.
Kalite Halkası
Herhangi bir ürünün veya hizmetin kalitesini etkileyen, ihtiyaçların belirlenmesinden bu ihtiyaçların yerine getirilip getirilmediğinin araştırılmasına kadar olan aşamaları kapsayan, birbirine bağımlı faaliyetlerin kavramsal modelidir.
Kalite Politikası
Bir kuruluşta, üst yönetim tarafından, kaliteye ulaşmak için resmi olarak belirlenen kalite amaç ve yöndür.
Kalite Sistemi
Kalite yönetiminin uygulanabilmesi için gerekli olan kuruluş yapısı, sorumluluklar, prosedürler, prosesler ve kaynaklardır.
Kar Merkezi
Şirketin kar ve zararlarından sorumlu olarak çalışan, özerk olarak hareket edebilen birimleridir.
Kariyer
Bir insanın yaşamı boyunca süren işle ilgili deneyimlerinin tümüdür.
Kariyer Geliştirme
İnsanların iş yaşamları boyunca kariyer amaçlarına ulaşabilmeleri için yürüttükleri uyum sağlama, yetkinlik, yeterlilik ve kişilik geliştirme gibi tüm eylemler ve faaliyetlerdir.
Kariyer Planlama
Kişinin bilgi, beceri, ilgi, değer yargıları ve güçlü ve güçsüz yönlerini değerlendirmesi, organizasyon içi ve dışı kariyer olanaklarını tanımlaması, kendisi için kısa, orta, uzun dönemli hedefler saptaması, eylem planlarını hazırlaması ve bunları uygulaması sürecidir.
Kariyer Yönetimi
İnsan kaynakları planları ile sistemin bütünleştirilmesi, kariyer yollarının belirlenmesi, kariyer bilgisinin artırılması için açık işlerin duyurulması, çalışanların performanslarının değerlendirilmesi, astlara kariyer danışmanlığı yapılması, iş deneyimlerinin artırılması ve eğitim programlarının düzenlenmesi faaliyetlerinin tümüdür.
Katılımcı yönetim
çalışanların kendi işlerinin günlük etkinliklerini daha fazla denetleyebilmelerine olanak veren bir yönetim anlayışıdır.
Kıyaslama (Benchmarking)
Rakiplerin uygulamalarının ve uygulama sonuçlarının kendi şirketinizinkilerle karşılaştırılmasını ve en iyi uygulamaların şirketinizde uygulanarak performansın arttırılmasını hedefler. Yöneticiler kendi ürünlerinin ve proseslerinin performanslarını rakipleriyle ve en başarılı şirketlerle karşılaştırarak performanslarını arttırmanın yollarını ararlar.
Koçluk
Yöneticinin çalışanlarına önderlik ederek, şirket için çizilen yolu belirlemede liderlik etmesidir. Yöneticiler organizasyona ve çalışanlara yön göstererek şirketin istenilen hedefe ulaşmasını sağlamaktadırlar.
Bireyleri veya takımları sonuçlara ulaştırmak için yetkilendiren, geliştiren ve cesaretlendiren uygun ortam ve koşulları yaratan yönetsel bir eylemdir.
Bireyleri veya takımları sonuçlara ulaştırmak için yetkilendiren, geliştiren ve cesaretlendiren uygun ortam ve koşulları yaratan yönetsel bir eylemdir.
Koşullu Planlama
Gelecekle ilgili çeşitli alternatif senaryolar geliştirerek şirketin stratejik yönünü belirlemektir. Koşullu planlama sayesinde organizasyonlar çok çeşitli alternatif senaryolara hazırlıklı olurlar ve tek nokta tahminlerin tehlikelerinden kendilerini korurlar. Gelecekle ilgili her çeşit olası senaryonun incelenmesi ile şirketler stratejilerini etkin şekilde belirleyebilirler.
Kriz ve Risk Yönetimi
Meydana gelebilecek kriz ve risklerle bunların sonuçlarının belirlenmesi ve kriz ortamında alınacak önlemlerin planlanmasıdır. Kriz ve risk yönetimi sayesinde şirketler olası tehlikelere karşı önceden plan yaparak stratejilerini belirlemiş olduklarından, bu durumlarda ortaya çıkan olumsuzluklardan en az şekilde etkilenmekte hatta meydana gelen tehditleri fırsatlara çevirebilmektedirler.
Kurumsal Etik İlkeleri
Şirkete yön veren temel ilke ve değerlerdir. Kurumsal etik ilkeleri şirketin misyon ve vizyonunu özetleyen kısa tanımlar ya da çalışanların hangi durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini belirtecek şekilde daha detaylı açıklamalar şeklinde olabilir.
Kurumsal Hafıza
Bilgiyi gelecekte kullanmak amacıyla insanlarda ve/veya teknolojilerde gerektiğinde geri çağrılabilir şekilde depolamak için organizasyon bünyesinde kurulan sistemdir. Şirketler de insanlar gibi geçmişi hatırlar, kurumun gelenekleri ve değerleriyle birlikte kullanılan süreçleri ve prosedürleri de akılda tutarlar. Hafıza, stratejik anlamda önemlidir. Ancak, organizasyonun geçmişe takılıp kalmasına ve değişen ortama hızlı uyum sağlayamamasına neden olursa önemli bir zayıflık da oluşturabilir.
Kurumsal İçgüdü
Şirketin pazar fırsatlarına, müşteri isteklerine ve rekabet baskısına anında ve etkili bir şekilde tepki vermesini sağlayan kollektif altıncı duyusudur.
Küçülme / Downsizing
Küçülme, şirketin hayati önem taşımayan bazı kaynaklarını elimine ederek maliyetlerin düşürülmesini amaçlar. Küçülme kaçınılmaz olduğunda, nihai hedef gereksiz şirket kaynakları elimine ederken, organizasyonda ve çalışanlar üzerinde oluşabilecek negatif etkilerin minimize edilmesi olmalıdır.
Lider
Organizasyonlarda insanların gayretlerini, belirlenen amaçları gerçekleştirmek üzere birleştiren, harekete geçiren, bütün yeteneklerini ortaya koymalarını sağlayan ve onları etkili biçimde yönelten kişidir.
Matriks Organizasyon
Merkezcil fonksiyonel kontrol ile projeler bazında merkezcil olmayan yapılanmanın tek bir organizasyon çatısı altında sentezidir.
Mentor
Daha az deneyimli bir çalışanın gelişmesi için ona yardım eden deneyimli ve kıdemli bir çalışan ya da yöneticidir
Mentoring
Kişisel ve profesyonel gelişime yardımcı olmak üzere deneyimlerini, uzmanlıklarını ve düşüncelerini birbirine aktaran iki insan arasındaki bir yardımlaşma ve paylaşma ilişkisidir.
Misyon
Misyon bir şirketin iş alanını, hedeflerini ve bu hedefe ulaşmadaki yöntemlerini tanımlar.
Multivoting
"Grup üyeleri çok sayıda konuyu, görüş ve önerileri bir çok kez
Müşteri Kapitali
Şirketin satış ağının ve satış yaptığı insanlarla ve organizasyonlarla sürekliliği olan ilişkilerinin değeridir. Müşteri, entelektüel kapital unsurları içinde en önemlisidir. Çünkü, faturaları onlar öderler. Ayrıca, şirketin finansal sisteminde müşteri kapitalinin pazar payı, müşteri bağlılığı, müşteri başına kârlılık, şikayet oranları gibi göstergelerini izlemek oldukça kolaydır.
NLP
Beyin dilini programlama olarak tanımlanan NLP tekniği, insanları anlamak ve etkilemek için oluşturulan psikolojik yetiler olup, insanların nasıl daha mükemmel performans gösterdiklerini inceleyerek kişinin bildiklerinden daha fazla esneklik, yaratıcılık ve daha fazla özgür davranışlar kazanmasına yol açan ve kişiye başarıya ulaşmada fırsatlar sağlayan bir tekniktir.
Nominal Grup Tekniği
Grup üyelerinin bir konu hakkındaki fikirleri önce yazılı olarak istenir. Bu fikirler üzerinde tartışma yapılmadan oylamaya gidilir.Nominal grup tekniğinin Delphi tekniğinden farkı şudur: Nominal grup tekniğinde grup üyeleri bir araya gelerek ve oylama yaparak çözümler arar.
Organizasyon
Büyük bir kısmı yüz yüze ilişki içinde bulunmayan çok sayıda insanın karşılıklı olarak üzerinde anlaşmış oldukları amaçlarının bilinçli ve sistematik olarak geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesi için aralarında kurdukları düzenli ilişki biçimi ve yüklendikleri karmaşık görevler topluluğudur.
Oryantasyon
Yeni çalışanlara organizasyonu ve kendi iş birimlerini tanıtmak ve işe alıştırmak için gerçekleştirilen aktivitelerdir.
Pareto İlkesi
80:20 ilkesi olarak da adlandırılır. Genel olarak firmaların gelirlerinin %80’nini müşterilerinin % 20’si sağladığını ifade eder. Daha genel ifadelerle sonuca etki eden girdilerin tüm girdiler içindeki dağılımı oransal olarak yarattıkları çıktıların tüm çıktılar içindeki dağılımına benzer olmayabilir.
Performans Değerlendirme
Bir organizasyonda çalışanların amaçlara ne kadar etkin ve verimli bir şekilde ulaştıklarının biçimsel olarak ölçülmesi ve değerlendirilmesi sürecidir.
Performans Standartları
bir fonksiyonun ya da görevin, beklentileri karşılaması veya aşması için ne düzeyde yerine getirilmesi gerektiğini tanımlayan yazılı ifadelerdir.
Performans Yönetim Sistemi
Gerçekleştirilmesi beklenen organizasyonel amaçlara ve bu yönde çalışanların ortaya koyması gereken performansa ilişkin ortak bir anlayışın organizasyonda yerleşmesi ve çalışanların bu amaçlara ulaşmak için gösterilen ortak çabalara yapacağı katkıların düzeyini artırıcı bir biçimde yönetilmesi, değerlendirilmesi, ücretlendirilmesi, ödüllendirilmesi ve geliştirilmesi sürecidir.
Performansa Dayalı Ücretlendirme
Çalışanın ücretlendirmesinin işletmenin belirli amaçlarına ve yönetim hedeflerine bağlanmasıdır. Bu teknik kişisel sorumluluğun; hissedar, yönetim ve çalışan menfaatlerinin geliştirilmesine ve tüm örgüt çapında performansın arttırılmasına çalışır. Örgüt çapında performansın arttırılması için ölçülebilir ve kontrol edilebilir performans hedeflerini ve değerlendirme mekanizmalarını kurumsal hedeflerle eşleştirir.
Rekabet
Şirketler arasında pazar payı, kar, ciro gibi göstergeler üzerinden öne geçmek için verilen mücadeledir.
Risk Analizi
Yapılacak yatırımın ne ölçüde riskli olduğunu tespit için yapılan analizlerdir. Risk analizleri, “ekonomik-mali risk”, “siyasi risk”, “ülke riski” vb. analizlerden oluşur.
Sanal Organizasyon
“Duvarları” ve çok sayıda sürekli çalışanı olmayan organizasyondur. Tedarikçilerle, dağıtıcılarla ve duruma göre değişen işgücü ile sürdürülen sözleşmeli ilişkilere dayanır.
Senaryo Analizi
Senaryolar, gelecekte ne olacağına ilişkin yazılı ifadelerdir.Stratejik yönetimde senaryo yazımı,gelecekte neler olacağını tahmin etmek için yararlanılan tekniktir.
Sinerji
bütünün parçalarının toplamından daha fazla olması anlamında kullanılmakta ve organizasyondaki tüm kaynakların ortak bir amaca yöneltilmesini ifade etmektedir.
Sistem
Aynı amacın gerçekleştirilmesine katılmak veya katkıda bulunmak üzere karşılıklı etkileri birleşen bağımsız ve aktif bireyler, parçalar veya birbirleriyle bağlantılı olan süreçler topluluğudur.
Sistem Analizi
Aralarında ilişkiler bulunan insanların, birimlerin veya işlerin birbirleriyle etkileşimlerini belirleyerek bunları bir bütün olarak incelenmesidir.
Six Sigma
Bir şirketi müşteri memnuniyeti, karlılık, rekabet gücü açısından daha ileri bir konuma taşıyacak ''kültürel değişimi'' kapsayacak bir yönetim sistemidir. Her milyon işlemde yalnızca 3,4 hata yapmaya eşdeğer performans düzeyidir.
Standardizasyon
Belirli bir faaliyetten ekonomik fayda sağlamak üzere, bütün ilgili tarafların katkı ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve kuralları uygulama işlemidir.
Standart
Genel olarak standart, standardizasyon çalışmaları sonucunda yetkili kurum ve/veya kuruluşlar tarafından hazırlanarak onaylanan, yerine getirilmesi gereken koşulları kapsayarak, uygulanması genellikle tarafların isteğine bırakılan teknik özellik veya belgelerdir. Diğer bir ifade ile standart (bir örneklik) kavramı; imalatta, anlayışta, ölçümde ve test işlemlerinde birlik ve beraberlik anlamına gelmektedir.
Strateji
Bir amaca ulaşabilmek için için hareketleri birleştirmek ve bu güçleri çalıştırmak, firmanın amaçlarına ulaşması için önerilen faaliyetler dizisidir.
Stratejik İttifaklar
Şirketler arasında yapılan, her birinin ortak belirlenmiş hedeflere ulaşmak için kaynaklarını sunmaya yönelik anlaşmalardır. Stratejik İttifaklar ile şirketler rekabetçi konumlandırmalarına ilave yapabilir ve ana geliştirme projelerinin risk ya da maliyetini paylaşabilirler.
Stratejik Planlama
Bir işletmenin nereye ulaşması gerektiğinin ve bu amacına en iyi hangi şekilde ulaşacağının belirlendiği kapsamlı süreçtir. İşletmenin tüm potansiyelini değerlendirir ve işletmenin hedeflerini bu hedeflere ulaşmak için gerekli kaynak ve eylemlerle belirgin şekilde ilintilendirir.
Stratejik Yönetim
Bir organizasyonun ne yaptığını, varlık nedenini ve gelecekte ulaşmak istediği hedefleri ortaya koyan bir yönetim tekniğidir.
Sürece İlişkin Roller
Takım üyelerinin kişisel ve sosyal ihtiyaçlarının takım uyumunun sağlanmasına katkıda bulunacak şekilde karşılanması ile ilgili rollerdir.
Süreç
İnsan gücü, makine, malzeme, teknoloji gibi girdileri daha değerli çıktı haline dönüştüren, yani katma değer yaratan faaliyet veya faaliyetler dizisidir.
Süreç Tasarımı
Bir ana işi tanımlamak, bu tanıma göre faaliyetleri düzenlemek ve ilişkileri belirli şekillerde kurmaktır.
Süreç Yönetimi
Süreçlerin tanımlanması, sahiplerinin, tedarikçilerinin, müşterilerinin, müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, gerekli adımlarda ölçümler alınarak performansının izlenmesi ve gerekli iyileştirmelerin yapılmasını içeren faaliyetlerin tümüdür.
SWOT Analizi
“Strength” (güçlü yönler), “Weakness” (zayıf yönler), “Opportunity” (fırsatlar), “Threat” (Tehdit ve tehlikeler) kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. SWOT Analizi, kısaca organizasyonda iç ve dış durum değerlendirilmesi yapılması demektir.
Şirket Evliliği Takımları
Birleşen iki şirketin üst düzey yöneticilerinden oluşur ve belirlenmiş satış ve üretim sinerjilerini birleşme tarihine kadar devretmekle yükümlüdür. Bu takımlar yeni şirkette uzak görüşlü destekleyicileri bir araya getirmelidir. Evliliği gerçekleştirmenin yanında Şirket Evliliği Takımları ana hat yöneticilerinin temel işletme faaliyetlerine odaklanmalarını sağlarlar.
Takım
Ortak benimsenmiş ve açık bir amaç etrafında, belirlenmiş bir dizi görev ve sorumlulukları yerine getirmek üzere benimsenmiş bir takım üyesinin liderliğini kabul eden uygun büyüklükteki çalışanlar topluluğudur.
Temel Yeterlilikler
Rekabet üstünlüğü ve müşteri açısından eşsiz değer yaratan şirkete ait özel bir teknoloji, bilgi ya da yeteneklerdir. Organizasyonların temel yetenekleri çalışanlarının kolektif bilgilerinden ve çalışanların birbirleriyle olan etkileşimini şekillendiren organizasyonsal prosedür ve proseslerden kaynaklanmaktadır. Organizasyona ait temel yeterlilikler kritik başarı faktörlerini ve rekabet avantajını yaratan en önemli faktörlerin başında gelmektedir.
Temel Yetkinlikler
Bir organizasyonun temel gücünü yansıtan mevcut bilgi, yetenek ve kapasitelerinin özgün bileşimidir.
Toplam Kalite Yönetimi (TQM)
Ürün ve hizmet tanımlarını müşteri performansıyla birleştiren kalite iyileştirmelerine sistemli bir yaklaşımdır. TKY daha sonra bu tanımları sıfır hata ile üretmeyi amaçlar. Bu da üretim, müşteri memnuniyeti ve karı yükseltecek sürekli bir gelişim döngüsü yaratır.
Vizyon
Şirketin gelecekte gelmesinin hedeflendiği noktadır.
Yalın Yönetim
Örgütlerin an az maliyet ve sıfır hata ile mümkün olan en verimli ve etkili şekilde faaliyet göstermesini amaçlar. Eski paradigmaların ve iş yapma modellerin bırakılarak yerlerine daha sade ve etkin yenilerinin uygulanmaya başlanmasını içerir.
Yapısal Kapital
Bir organizasyonda çalışanlar evlerine gittiklerinde geride kalan bina ve makineler, rutin uygulamalar, enformasyon sistemleri, prosedürler ve süreçler, patentler ve benzerleridir
Yatırımın Geri Dönüşü (Return on Investment -ROI)
Finansal maliyeti olan herhangi bir aktivitenin işletmeye finansal fayda olarak geri dönmesidir.
Yeniden Yapılanma (Reengineering)
Verimlilik, döngü süresi ve kalite konularında çarpıcı ilerlemeler kaydetmek amacıyla temel işletme süreçlerinde radikal düzenlemeler yapmaktır. Yeniden Yapılandırmada işletmeler boş bir sayfa ile mevcut süreçleri müşteriye daha fazla değer sunmak amacıyla yeniden düşünmeye başlar. Şirketler örgütsel katmanları azaltır ve iki kilit alandaki verimsiz aktiviteleri elimine eder. İlk olarak, fonksiyonel örgütler çapraz-fonksiyonel takımlara dönüştürülür; ikinci olarak da teknoloji veri yayılımı ve karar vermeyi geliştirmek için kullanılır.
Yetkilendirme
Çalışanlara işlerini başarmaları için daha özgürce hareket etmelerini ve inisiyatif kullanma sorumluluğunu duymalarını sağlamak için bilgi, güç, yetki ve ödüller vermektedir.
Yetkinlik
Çalışanların kendi işlerinde başarılı performans göstermelerine olanak sağlayan kişisel yetenekleri ve beceri birikimleridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.