UA-38825175-1 Google+ YAŞAMDAN SÜZÜLENLER: PLANLAMADA MALİYET YÖNETİMİ

5 Şubat 2013 Salı

PLANLAMADA MALİYET YÖNETİMİ


harcama,gider,maliyet

Günümüzün işletmeler açısından en önemli konusu maliyetlerin planlanması ve hayata geçirilmesidir.

Şimdi maliyetler konusunun detaylarını incelemeden önce ilgili sunumu izleyelim lütfen.








Sunudan Serdar Erdem notları
________________________________________________________

Maliyet, elde edilen ürünün, meydana gelmesi ve pazarlanabilmesi için kullanılan ara malların ve unsurların parasal ifadesidir. 

ÖNEMLİ ÜÇ NOKTA 
1. Bir faktör harcamasının, ürün maliyetine dahil edilebilmesi için, bu harcamanın o işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mamul veya hizmeti elde etmek amacıyla yapılması gerekmektedir. 
2. Bir üretim faktörü harcamasının maliyet sayılabilmesi için, bunun para ile ifade edilebilecek bir değerinin olması gerekir. 
3. Maliyet tanımı, belirli bir üretim faaliyetini sürdürebilmek için gerekli diğer bazı maliyetleri de üretim maliyeti kapsamı içine alır.

HARCAMA işletme tarafından herhangi bir nedenle para ve para benzeri araçlarla yapılan ödemelerdir. Harcama için temel unsur ödemedir. Örneğin; işletmenin borcunu ödemesi, bir kişiye borç para vermesi. 
GİDER İşletmenin faaliyetlerinin sürdürebilmek için birtakım mal ve hizmetleri kullanması ve tüketmesi sonucu ortaya çıkar. Örneğin; ticari bir işletme, satmak için mal almak, bu malları taşımak için taşıma ücretini ödemek, çalıştırdığı personele maaş ve ücret tahakkuk ettirmek, binayı ısıtmak, aydınlatmak zorundadır.

Giderin Temel Unsurları 
1 .İşletmenin faaliyetleri ile ilgili olmalıdır. 
2. Belli bir döneme ilişkin olmalıdır. 
3. Dönem sonu iyi belirlenmelidir. 
4. Giderin oluşması için mutlaka bir harcamanın olmasının beklenmemelidir.

Maliyet-Gider İlişkisi
Gider,faydası tükenmiş maliyet olarak kabul edilmektedir. Örneğin,satın alınmış bulunan malzemenin bir alış maliyeti vardır. Malzeme üretimde kullanıldığında alış maliyeti gidere dönüşür ve ilk madde ve malzeme giderleri olarak anılır. Daha sonra diğer üretim maliyetler ile birleşerek üretim maliyetini oluşturur.

Gider-Maliyet-Harcama İlişkisi
Giderin oluşması için bir ödemenin veya harcamanın yapılması zorunlu değildir. Örneğin; Geçmiş dönem alınmış bir malzemenin bu dönem tüketilmesinde gider oluşur ancak harcama yoktur. Gider, harcamayla ilgili olabileceği gibi olamayabilir de. Örneğin; takas yoluyla elde edilmiş mal ve hizmetlerin tüketilmesinde harcama yoktur. Harcama giderden önce yapılmış olabilir.

______________________________________________________________




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.