Çiğ börek,Kırım mutfağında Şuberek, Şırbörek, Çiberek,Çiborek, Çuberek isimleriyle anılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir.
Çiğ böreğin özelliği, harcının pişirilmeden konmasıdır.Lezzetli bir çiğ börek yapmanın püf noktası ise hamurunun kabarması ve yumuşak olmasıdır. Bu nedenle çiğ börek hamurunu 1 gece önceden hazırlamakta fayda var.
Malzemeler
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta
- Un
- Ayçiçek yağı (kızartmak için)
Harç malzemeleri
- 500 gr kıyma
- 3 adet soğan
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım bardak su
Harcın yapılışı
- Soğanları ince ince rendeleyin.
- Bütün malzemeleri bir kaba koyup karıştırın.
Not: Eğer soğan suluysa yarım bardak suyu eklemeyin.
Çiğ böreğin yapılışı
- Malzemeleri kullanmadan
önce oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
- Un dışındaki bütün malzemeleri bir kaba koyup çırpın.
- Malzemeler birbirine iyice karıştıktan sonra unu azar
azar ilave ederek karıştırmaya devam edin.
- Hamur ele yapışmayacak kıvama gelince un eklemeyi
bırakın.
- Hamuru elinizle toparlayıp bir naylonun içine koyarak
ağzını hiç hava almayacak şekilde kapatın.
- 1 gece oda sıcaklığında beklettiğiniz hamurdan bir parça
koparın ve un serpip açmaya başlayın.
- Yuvarlak şekilde açtığınız hamurun yarısına iç harcı
koyup yayın.
- Hamurun diğer yarısını harç dolu kısmın üstüne kapatın.
- Derin ve geniş bir tavanın içine bol ayçiçek yağı koyup
kızartın.
Meraklısına çiğ börek yapımı videoları
aşağıdadır
İLGİLİ YAZILAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.