UA-38825175-1 Google+ YAŞAMDAN SÜZÜLENLER: DIŞ İŞLERİ BAKANIMIZ SN.DAVUDOĞLUNA İBRETLİK BİR MASAL

11 Eylül 2012 Salı

DIŞ İŞLERİ BAKANIMIZ SN.DAVUDOĞLUNA İBRETLİK BİR MASAL


ÖN SÖZ:Kendini bilmek duruş sahibi olmanın ön koşuludur,var olanı hakikatte olduğundan başka gösteremezsin,hayal ettiğin ancak zihninde kalır.

Stratejik Derinlik adlı kitabını okumaya başladığım Dış işleri Bakanı Ahmet Davudoğlu na bilinen ibretlik bir masalı tekrarlamak isterim.

DEVLER ÜLKESİNİN DEV KRALININ MASALI

Bir zamanlar dünyanın bir yerinde bir devler ülkesi varmış.Bu sakinlerinin hepsinin dev olduğu ülkenin bir tane de herkes den iri  dev kralı varmış.Bu kral heybetiyle nam salmış ve ülkesini gücüyle yönetirmiş.


Bir gün devler ülkesinin bir bölgesinde iri başka bir dev daha ortaya çıkmış ve bölgesini yönetmeye kalkmış.Bu yeni devi duyan dev kral hemen harekete geçmiş ve haddini bildirmek üzere o bölgeye yollanmış.

İri kralın geldiğini duyan yeni yetme dev telaşe kapılmış ve ne yapacağını şaşırmış.Bir çözüm ararken hanımı ona uzanıp yatmasını ve üzerine çocuğun yorganını örtmesini söyleyerek kendisinin bu sorunu çözeceğini söylemiş ve dev yatarak isteneni yapmış.

Ülkeyi haşmetiyle titreten dev hışımla isyankar devin evine girmiş ve hanımına devin nerede olduğunu sormuş.Hanımı da yerde yatan devi işaret ederek demiş ki;”ben de onu bekliyorum,çocuğumuz da onu beklerken uyuyakaldı”.

Yerde yatan çocuğu bakan kral bir an için dehşete kapılmış çünkü yatan çocuk o kadar iriymiş ki yorgan üzerinde çok küçük kalıyormuş.Kral çocuğu bu kadar iriyse babası kim bilir ne umulmadık irilikte  diye dehşetle kendine güvenini yitirmiş ve gerisin geriye dönerek evden kaçmış.Bu konum onun krallığının sonu olmuş.

Peki dostlar kral için ne diyorlar.Onlara göre kral çok belirgin hatalar yapmıştır.

1-Durum analizi yaparken bilginin kaynağını araştırmadan doğru kaynak olarak kabul etmiştir.
2-Verilen bilginin doğruluğunu sorgulamamıştır.Onu doğru kabul etmiştir.
3-Durum tespitini hemen sahada kontrol edebilecekken onu da yapmamış,yorganın altına kaldırıp bakmamıştır.

Benim sayın bakan da tespitim kendi analizine göre yaptığı tespitleri,bunların büyük kısmı emperyalist ülke kaynaklarıdır, doğru kabul ederek politika oluşturduğu ve sistematik düşüncede sistemin ana parçası olan parçalara ve yeni konumlarına sadece kendi penceresinden bakmasıdır.

Bu bir ön bakıştır,kitaba göz atınca gördüğüm yapıdır,İnşallah detay eleştirileri de okuma sonucunda paylaşacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.