Pandispanya
Birçok
pastanın temel malzemesi olan yumurta, şeker ve undan yapılan, sünger gibi
yumuşacık bir kek.
Pandispanya
ıslatmak
Pastaların hamur kısmının kuru olmasın diye likör, şerbet,
süt, kahve, meyva suyu gibi lezzet verici sıvılarla yumuşatılması.
Pane yapmak
Peynir, et, tavuk, balık veya böreğin önce yumurtaya, sonra da
ufalanmış kuru ekmek içi veya galeta ununa bulanarak yağda kızartılması.
Panna Cotta
Panna Cotta,
İtalyan mufağının klasikleşmiş tatlılarından biridir. Yapımı da oldukça kolay
olan Panna Cotta'nın çikolatalı, çilekli, vaniliyalı başta olmak üzere pekçok
çeşidi vardır. Panna Cotta'nın ana maddeleri jelatin ve çiğ kremadır. Bunun
dışında süt ve şeker içerir. Panna Cotta'nın tam karşılığı "pişmiş krema"dır. Çikolatalı,
böğürtlenli, çilekli veya başka bir
meyveeli sosla servis yapılabilir.
Parfe
Parfe; likör, kahve, çukulata vb. malzemelerin
ilavesiyle yumurta, şeker, kremayla dondurularak yapılan bir Fransız
tatlısıdır. Kalıplarda yapılır. Amerikan parfesi ise, meyve veya şuruplar ile üstü krema, ceviz ve
Maraschino vişnesi ile süslenerek dondurmadan yapılır. Tabakaların daha
berrak görünmesi için uzun dar cam bardaklarda servis edilir.
Parizyen
kaşığı
Sebze ve
meyvelerden küçük top biçimli garnitür veya süsleyici malzeme çıkarmak için
kullanılan bir alet.
Pastörize
Besinlerin özel cihazlarda 65 derece kadar
ısıtılarak birdenbire soğutulmasıyla, içindeki mikropların öldürülmesi
işlemi.
Pay
Hamurdan yapılan ve üzerine ister tatlı ister tuzlu malzeme katarak
lezzetlendirilen yiyecek.
Pazı
Hamurdan
yapılan biraz kalın yufka mantı yapmak için de kullanılır).
Pembeleştirmek
Yağda kavurarak rengin dönmesini sağlamak.
Peşmelba
(Fr.
Peche-melba) Şeftali, ahududu sosu, krem şanti ve dondurmadan meydana gelen
kup.
Pişme
noktası
Pişme
sırasında bir yiyeceğin piştiğini gösteren en uygun an.
Piyaz
şeklinde doğrama
Yarım ay
biçiminde incecik doğramak, kesmek.
Poşe
(Fr. Poché)
PİŞİRME USULÜ Malzemeyi kaynama derecesine yakın bir noktada, fakat
kaynatmadan pişirme tekniği poşe
yumurta, balık poşe).
Poşe Etmek
Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki
sıcaklıkta pişirilmesidir. Kullanılacak sıvı bir taşım kaynadıktan sonra altı
kısılarak kaynaması durdurulur.
Pralin
Badem ya da
fındık (ya da her ikisi birden ) bazlı, karamelize şekerle kaplandıktan sonra
parçalanan karışım. Pastacılıkta ve şekerlemecilikte kullanılan pralin,
kremalara ve glazelere aroma vermek ve bonbonlarla çıkolatalı bouchee’leri
doldurmak için kullanılır. Çok hızlı bozulur ama hava almayan bir kavanozda
ya da alümünyum kağıda sarılarak birkaç gün saklanabilir.
Profiterol
Şu hamuru ile yapılan, içi kremalı, üzeri çikolata sos ile
kaplı bir tatlı çeşidi.
Püre
Sebze ya da
meyveleri ezmesi.
Quark cheese
Avrupa’ya ait
bir taze peynir türüdür. Çoğunlukla “curd cheese”(lor peyniri) olarak bilinir.
Rengi beyazdır, krem peynir, pot cheese ve ricotta’ya çok benzer.
Reçelin
şekerlenmesi
Reçelin içinde bulunan şekerin yeniden kristalleşmesi. Bu
durum reçele gereğinden fazla şeker konduğu zaman ortaya çıkar.
Ricotta
Ricotta, bir
İtalyan peyniridir ve italyanca iki kez pişirilmiş anlamına gelmektedir.
Ricotta; kesilmiş inek, koyun ve keçi sütünden elde edilen taze İtalyan
peyniridir. Peynir üretebilmek için
likitin ikinci kez işleme tabi tutulmasına refere etmektedir. Ricotta,
Cottage cheese’in dokusuna benzemektedir, ancak ricotta; cheesecake ve
lazanya yapımında daha parlak bir görüntü vermektedir. Çoğunlukla italyan tatlılarında şeker,
tarçın ve çikolata parçaları ile birlikte servis edilir. İtalyan keklerinde
özellikle pastacılıkta başlıca malzemelerden biridir.
Sabayon
Hafif ateşte,
çırpılarak pişirilip krem haline getirilmiş yumurta sarısı.
Salamandra
(Salamander)
Üstten çok hızlı ısıtan kapaksız bir fırın çeşidi.
salep
Orkide türlerine
Anadolu'da verilen genel ad. Salep bitkisi bir tür orkide. Latince adı
‘orchidacea’ (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından
elde ediliyor. Bu familya kapsamına 24 cins ve 90 kadar da tür orkide
giriyor. Anadolu’da bu cins ve türlerin büyük bir bölümü kendiliğinden
yetişiyor. Ancak bu familyanın bütün türleri salep olarak kullanılmaya müsait
değil. Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en
önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği
için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak
kullanılır.
Savyer
bisküvisi
Şarlot
şeklinde yapılan pastalarda kullanılan, yumurta, şeker ve undan yapılmış
yumuşak ve hafif bir bisküvi çeşidi.
Sıcak
190 -220 derece civarın olması gerekir. Fırına konan kağıt 5
dakikada kararır.
Silme
Yiyecekle dolu bir kabın üzerinin bıçakla düzeltilmesidir.
Sosiyer
(Fr. Sauciere)
İçinden sos servisi yapılan kap.
Sufle
Yuvarlak ve
derin bir fırın kabında yumurtası bol karışımın tatlı veya tuzlu)
fırınlanması. Bu işlem sonucu karışım iyice kabardığında taşmaması için derin
bir kap gereklir. Sıcakken hemen servis yapılmalıdır. Soğuyunca söner. İçinde
hava kabarcıkları olduğundan çok hafif bir yiyecektir.
Supangle
Krem Anglez.
Sük
(Fr.Suc) Tat,
lezzet; pişerken yiyeceklerden pişirme kabına akan ve kuruyarak karamel olan
madde. Sulandırılarak jü yapılabilir.
Şok haşlama
Sebze, meyva, veya deniz ürünlerini, kaynamakta olan suya
daldırıp çıkarma işlemi. Blanşe etme.
Şok pişirme
Özellikle pişme süresi bakımından önem taşıyan şok pişirme
için mikrodalga fırınlardan yararlanılır.Mikrodalga fırın, su moloküllerinin
yer değiştirmesi yöntemiyle pişirme sağlar. Yani yiyecekler ne kızarır, ne de
haşlanır. Lezzeti yoğun olarak korumak için yiyecekler ağızları kapalı olarak
[...]
Şu Hamuru
Yağ, su ve un karışımına yumurta ilave ettikten sonra fırında
pişirilmesiyle içi kabaran hamurdur.
Şurup
Şeker, su ve limonun birlikte kaynatılmasından elde edilir,
tatlıların üzerine dökülür. Şerbet de denir.
Tahin
Susamın öğütülmesi ile elde edilen, koyu sıvı haldeki yiyecek.
Genellikle pekmezle karıştırılarak yenir. Ayrıca salatalara soslara konur.
Özel tahinli helvalar, mezeler de yapılabilir.
Tart
Kalıpta pişen meyveli pasta
Tart Tatin
Adını Tatin isimli Fransız kızkardeşlerden alan meyvalı tatlı.
Elma, armut erik, ve benzeri pek çok meyva ile hazırlanır.
Tartolet
Fr.
Tartelette) Küçük tartlar; bir kişilik veya tek lokmalık yapılır.
Tatlı
torbası
Krem şanti
torbası; ucuna duy takılarak krem veya başka bir şey sıkmak için kullanılan
huni şeklinde torba.
Tein
Çayda bulunan uyarıcı maddeye verilen isim.
Tepeleme
Bir kabın yiyecekle ağzına kadar dolu olmasına denir.
Terin
(Fr. Terrine)
Dikdörtgen ve derin kalıp şeklindeki toprak ya da metal kap, güveç. .
Tıkırdatmak
Kaynamanın başlangıcı veya kaynamakta olan bir yemeğin altı
kısıldıktan sonra, kaynamanın hafifletilerek sürdürülmesi.
Topak
olmayacak şekilde
Yapılan karışımın homojen olarak, çok iyi karışmış ve ezilmiş
olması. Karışımın içinde pütürler bulunmamalı.
Tranş
limon
Kabuğu
soyularak, bıçak arkası kalınlığında, yuvarlak dilimlenmiş limon.
Tulum Peyniri
Tuluma basılarak yapılan peynir çeşidi.
Ufalamak
Kırarak veya ezerek küçük parçalara ayırmak.
Uğra
Hamur açılırken tezgaha yapışmaması için serpilen un.
Un
Öğütülerek toz halin getirilmiş tahıl ve başka besin
maddeleri. (Buğday unu, pirinç unu, patates unu)
Unkud
Meyve salkımlarına verilen diğer isim.
Üvez
Gül soyundan gelen bir tür ağaç ve onun muşmulaya benzeyen
buruk bir tad, meyvası..
Üzerinden
gezdirmek
Yemek ve salataların üzerine sos veya yağı incecik daireler
şeklinde akıtmak.
Vanilya
cubuğu
Vanilya bitkisinin meyvasıdır. Uzun kahverengi kabuğun
içindeki nemli zerreciklerden oluşan siyah kısım, pastacılakta kullanılan
hakiki vanilyadır. Daha ucuz olduğu için tercih edilen beyaz vanilya ise
sentetik aromadır.
Vapör
(Fr.Vapeur)
usulü pişirme Buharda pişirme usulü.
Vaşren
(Fr. Vacherin)
Beze ve dondurmayla hazırlanan bir çeşit pasta.
Vejetal
(Fr. Végétal)
Bitkisel.
Verev kesmek
Yana doğru eğimli keserek, kabak patlıcan gibi sebze
dilimlerine oval şekil vermek.
Vesm
Eski dilde döverek toz haline getirme işlemine denir.
Volovan
(Fr.
Vol-au-vent) Milföy hamuruyla hazırlanan, kuş yuvasına benzeyen Fransız
böreği.
Waffle
Bir çeşit
pancake olan waffle, ekmeklerin bilinen en eski formlarıdır. Aparetif, tatlı
ya da tuzlu pekçok çeşidi vardır.
Yaban mersini
(Blueberry)
Fundagiller
familyasından, soğuk ve dağlık bölgelerde yetişen bir fundalık ve orman
ağaçcığının kırmızı meyve tanesidir. C vitamini ve pektin açısından zengin
olan yaban mersininin hafif ekşi bir tadı vardır, en yoğun İskandinavya ve Kuzey Amerika’da üretilir.
İlkbaharın sonları ile tüm yaz boyunca taze bulunabildiği gibi konserve ya da dondurulmuş olarak temin
edilebilir. Dondurulmuş yaban mersinleri muffin vb. tip pişmiş ürünlerde kullanıldığında iyi sonuç
verir. Meyve salatalarına ve meyveli
tartlara eklendiğinde çok hoş bir görüntü verir.
Yağ sütü
(Buttermilk)
Ekşi
sütün yayıkla çalkalanmasından sonra
kalan beyaz ve ekşi likittir. Laktoz açısından zengin olan bu likit, hemen
hemen tüm Kuzey ülkelerinde yaygın olarak
içilmektedir. Asitli yapısı nedeniyle kabartma tozu içeren pasta
tariflerinde sıklıkla kullanılır.
Yasemin çayı
Yasemin bitkisinden elde edilen hoş kokulu, aromalı bir çay.
Çin mutfağında çok yaygın olarak kullanılır.
Yedirerek
dökmek
Herhangi bir karışıma katılan sıvının karıştıkça azar azar
eklemesi. Böylece tamamen karışması, topak olmadan homojen bir karışım elde
edilmesi sağlanmış olur.
Yedirmek
Bir sıvının kendisinden daha yoğun kıvamda
olan bir maddeye eklenerek karışımının sağlanması.
Yoğunlaştırma
Bir sıvıyı
kaynatarak çektirme usulü.
Yulaf ezmesi
Daha çok soğuk ülkelerin sıkça tükettiği bir besin olan yulaf
bir tahıl türü özel işlemlerden geçtikten sonra çiğ olarak tüketilebilecek
şekilde dövülmüş haline yulaf ezmesi denir. Üzerine süt döküp meyva ilave
ederek kahvaltılar da; köftelerde, çorba ve muhallebilerin kıvamının
tutmasında, kek ve [...]
Yumurta sürme
(Egg wash)
Yumurta
sürme; bütün yumurta, yumurta sarısı veya yumurta beyazının, süt , yumurta
veya su ile çırpılması yöntemidir. Pastacılık ürünlerinin ya da ekmeklerin
üzerine kahverengi bir görüntü vermesi amacıyla sürülür.
Yumuşatmak
Genellikle tereyağı gibi buzdolabında katılaşan gıda maddeleri
için kullanılan bir deyimdir. Kullanmadan bir süre önce oda ısısında
bekletilerek yumuşatılır.
Zar şeklinde
doğramak
Sebze, meyva veya ekmeğin, oyun zarı şeklinde doğranması. Küb
şeklinde doğramak da denir.
Zarını Soymak
Sebze ve meyvaların, incecik derilerinin soyulması anlamına
gelir. Kalın kabuklu meyvalarda zar o kabuğun aldında bulunur. Ciğer beyin
gibi sakatatların da üzerinde incecik bir zar vardır.
Zerdeçal
Safranı
andıran, boyalı bir madde çıkarılan zencefilgillerden bir bitki; mutfakta
kullanılan yiyecek boyası
Zester
|
İLGİLİ YAZILAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.