UA-38825175-1 Google+ YAŞAMDAN SÜZÜLENLER: PASTACILIK İMALAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ A-D

10 Eylül 2012 Pazartesi

PASTACILIK İMALAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ A-D


Agar Agar
Malezyaca bir kelime olan Agar Agar , Hint Okyanusu  ile Büyük Okyanus’ta bol miktarda bulunan kızıl su yosunlarından elde edilmektedir. . Değişik renklerde, düzleştirilmiş yassı şeritler,  topak ya da toz halinde bulunmaktadır. Pastacılıkta,  aynı jelatin gibi ürünleri koyulaştırmak için kullanılmaktadır ancak jelatiden daha güçlü bir yapısı vardır.Hafif ateş üzerinde suda eridiğinde çözülmekte, kaynadıkça yoğunlaşmakta, soğudukça da koyu kıvamlı pelte halini almaktadır.

Ağdalaştırmak
Şeker limon ve suyun koyulaşana kadar kaynatılması sonucu elde edilen macun.


Ahlat
Yabani armut. Ancak iyice olgunlaştıktan sonra yenebilir, çünkü tadı çok buruktur.

Akıtma
Çok yumuşak hamurun akıtılmasıyla pişirilen bir tatlı çeşidi, krep.

Ala kart
(Fr. A la carte) Mönüden seçilerek, sipariş üzerine yapılan yemek servisi yöntemi. Yemekleri seçebilme özelliği.

Ala vapör
(Fr. A la vapeur) Buharda pişirme usulü.

Alaca soymak
 Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.

Alazlamak
Bir şeyin yüzünü alevden geçirmek; aleve tutmak.

Albümin (Albumin)
Yumurta beyazında bulunan proteindir. Hayvansal pek çok üründe bulunduğu gibi, soya, buğday  vb. bitkisel üründe de bulunur.

Aldante
Normalden daha az pişirme usulü Aldante spagetti, aldante sebze gibi) .

Alt üst etmek
Omlet, börek, kalıp içinde dondurulan tatlılar vs. nin hızlı bir hareketle döndürülerek zedelenmeden ters yüz edilmesi.

Alümet
(Fr. Allumette) Kalın kibrit çöpü şeklinde kesilmiş patates veya başka bir yiyecek. .

Amaretto
Kuzey İtalya’da, badem ile tatlandırılarak elde  edilen bir tür likördür. Adı, İtalyanca bir kelime olan ve acı (bitter) anlamına gelen “amaro”’dan gelir.

Anason
Maydanozla aynı familyadan olna anason, tatlı likör tadındadır. Küçük ve oval görünümlüdür. Uzo, anisette ve rakı gibi içkilerin ana maddesidir. Serin ve güneş almayan bir yerde bir yıla kadar aromasını koruyan anason, kurabiyeler ve tatlılarda da kullanılır.

Anglez
Fr. Anglaise) usulü pişirme Suda kaynatarak pişirme.

Antreme
(Fr. Entremet) Sufle, krep gibi ana yemekle tatlı arasında yenen, hafif şekerli tatlılara dendiği gibi yapımı zor olmayan tatlılara verilen ad.

Ararot
(İng. Arrow-root) Amerika’da yetişen bir bitkiden yapılan nişasta.

Aroma
 Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda güzel koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya kullanılır.

Avokado
Salatada ya da salata sosunda kullanabileceğiniz armut biçiminde, yeşil bir sebze.

Ayıklamak
Seçmek temizleme. Örneğin sebzelerin istenmeyen bölümlerinden pirincin taşından temizlenmesi gibi.

Azar azar ilave etmek
Yemeğe katılacak bir maddenin; yemek karıştırırken damla damla veya incecik akıtılarak eklenmesi.

Baba
Napoli Bölgesinin geleneksel tatlısıdır. Pişirildikten sonra romla ıslatılıp marmelat sürülür. Hamurunun yumuşak ve krema kıvamında olması önemlidir.

Badem unu (Almond meal, almond flour)
İyi dövülmüş badem anlamına gelir. Bu  ürün satın alınabileceği gibi , bademin yüksek güçlü bir mutfak robotu ile çekilmesi ile de elde edilebilir.

Bağlamak
 Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırmaya denir. Günümüzde daha çok nişasta ve krema en iyi iki bağlayıcı olarak kabul edilir.

Barsama
 Güzel kokulu, yaprakları yemeklere konan nane ve yaban kekiğinin ortak adı.

Benmari
Fransız ca ‘Mari nin banyosu’ anlamına gelir. Bu pişirme tekniğinde bir tencerede su kaynatılır, pişirilecek şey bir başka kap içinde, üzerine yağ ve su ilave edilmeden bu suyun içine daldırılarak pişirilir. Çikolata da genellikle bu teknikte eritilir.

Benye
(Fr. Beignet) Fri hamuruna bulanarak, yağda kızartılan meyve lokumu.

Beze
Hamur yoğrulduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçaların alınıp yuvarlanmasıyla elde edilen toplara verilen ad. Ayrıca yumurta akı ve şekerden yapılan kuru pastaya da denir.

Bigarad
(Fr. Bigarade) Kahverengi fond’dan yapılan, tatlımsı sos. Portakal, incir, şeftali, vişne gibi meyvelerle hazırlanır.

Bir taşım kaynatmak
Yiyeceklerin kaynadıktan çok az zaman sonra ateşten indirilmesi anlamına gelir.

Biscotti
Bir tür İtalyan bisküvisidir. En önemli özelliği iki defa pişirilmesidir. İlk önce bütün bir somun halinde pişirilir. Somun dilimlendikten sonra bekletmeden tekrar fırınlanır.  Kıtır kıtır olan kurabiye, şarap ve kurabiyenin yanına çok yakışır. Biscottinin aromaları arasında en yaygın olanları anason tohumu, badem ve fındıktır.

Blanşe etmek
Bazı sebzelerin renklerini korumak, bazılarının da kuvvetli kokularını gidermek için bol kaynar suda, çok kısa bir süre haşlamak. Badem gibi yemişler de iç kabukları kolay soyulsun diye blanşe edilir.

Blanşi
(Fr. Blanchi) Şok haşlama usulü olarak bilinen bu yöntem her malzemeye değişik şekilde uygulanır. Sebzeler için; kaynar suya batırıp yumuşatarak, soğuk sudan geçirip süzme usulü. Etler ve baklagiller için; soğuk suya konup kaynayana kadar ısıtarak, soğuk sudan geçirme ve süzme usulü. Pastacılık için; şekerle yumurta sarısını çırparak, beyazlatma usulü (krem Anglez veya pasta kremaları için).

Boca Etmek
 Bir kerede hepsini dökmek.

Böğürtlen (blackberry)
Yaz boyunca taze bulunabildiği gibi konserve ya da dondurulmuş olarak temin edilebilen bir meyvedir. Taze böğürtlen; tart ve meyve salatalarında mükemmel bir dekoratif unsurdur.

Börttürme
Sebzelerin kızgın yağda çok az kavrulması.

Breze
Fr. Braisé) usulü pişirme Fırında, üzeri kapalı olarak az sıvıyla, yavaş yavaş pişirme usulü.

Brioche
Fransız hamuru olarak bilinen brioche sade olarak yenilen ya da içi krema ile doldurulan mayalı bir hamur çeşididir.

Briyoş
(Fr. Brilloche) Çörek veya bir nevi yağlı çörek ekmeği.

Cereal
(sereal) Tahıl; tahıl ekmeği çavdar, yulaf ekmeği.

Cizleme
Özellikle Bolu yöresinde yapılan büyük ve kalın krep

Cottage cheese
Salatalarda ve tatlılarda kullanılmaktadır. Pekçok tarifte ricotto peynirin yerine de kullanılmaktadır.

Çağla
Badem erik, kayısı gibi çekirdekli yemişlerin ham olduğu halde yenilebilen şekli.

Çektirme
Bir sıvıyı kaynatarak azaltıp sıvının özünü bırakma.

Çentmek
 Sebze yada meyvaları bıçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik doğramak.

Çevirmek
Havuç, patates gibi sebzeleri aynı boyda kesip yontarak düzgün ve süslü şekil verme usulüne denir.

Çırçırgan
Dikenli bir çalı türüdür. Meyveleri sarı ve turuncu renklidir. Olgunlaşan meyveleri çiğ olarak yada reçel yapılarak tüketilir.

Çırpmak
Katı olmayan bir maddenin veya karışımın mikser, mutfak robotu ya da çatalla, hep aynı yönde ve hızla karıştırılması. Yumurtayı çırpmak, kremayı çırpmak gibi.

Çöğen Suyu
Tahin helvasının yapımında kullanılır. Çöğen suyu helvanın yağlı kısmı ile sulu olan kısmının karışmasını sağlar.

Demirhindi
Tropikal ülkelerde yetişen bir ağaçtır. Yaprakları reçel, şarap yapımında kullanılır. Demir hindi ağacının meyvasından yapılan siyah renkteki ezme, ülkemizde şerbet yapımında kullanılır.

Demlemek
Piştikten sonra, bir süre bekletilerek kıvama gelmek. Pişen yiyecekleri ateşten aldıktan sonra, üzerlerine kapak kapatarak kendi buharlarında dinlenmeye bırakmak, yemeğin lezzetini içine çekerek demlenmesi.

Derin dondurucu
-20 ve daha düşük ısıda soğutan, donduran, özel soğutucular veya buzdolaplarının bu işlevi gören özel bölümleri.

Derin kızartıcı
Bol yağda kızartma aleti, fritöz.

Deser
(Fr. Dessert) Hafif tatlılara verilen ad.


Dinlendirmek
İçindeki unla sıvı maddelerin birbiriyle iyice bütünleşmesi için, hamurun yoğurulduktan sonra bir süre bekletilmesi.

Döğmek
Bir maddenin havanda ezilerek hiç tanesi kalmayacak şekilde toz haline getirilmesi..

Dömiglas
(Fr. Demi-glace) Kahverengi dana fond’u yarıya kadar çektirerek elde edilen, et yemeği soslarında kullanılan temel soslardan ikincisi.

Duy
(Fr. Douille) Krema torbasının ucuna takılan düz veya tırtırlı huni.



İLGİLİ YAZILAR





























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.