UA-38825175-1 Google+ YAŞAMDAN SÜZÜLENLER: NOTLARIMDAN:AİLE ŞİRKETLERİ İÇİN

29 Ekim 2012 Pazartesi

NOTLARIMDAN:AİLE ŞİRKETLERİ İÇİN

aile şirket anayasası


Ülkemizdeki şirketlerin büyük çoğunluğunun aile şirketi olduğunu bilerek,  onların kurumsallaşması adına notlarıma baktım.

Aile şirketlerinin öncelikli yapılacaklar maddesi aile-şirket anayasası olmalıdır.Bu anayasa mutlaka aşağıdaki maddeleri detaylandırılmış olarak içermelidir.




  • Temel hukuka uyun ve bu hukuku şirkete hakim kılın.
  • Barış içinde yaşayın,kavga etmeyin,birbirinize saygılı olun.
  • Kibar olun,üslubunuza her zaman dikkat edin.
  • Atamalarda tarafsız davranın.
  • Alın teriyle kazanın,ki bu temel hukukta vardır.
  • Aşırı rekabetten kaçının.
  • Hak edeni ödüllendirin.
  • Tek başına hareket etmeyin,danışın.
  • Hızlı karar vermeyin,zamanı ve danışma çevrenizi kullanın.


Aile şirketinin yönetilmesine gelince:


  1. Aileden bir kişi,eğer dışarıdan istihdam edilen bir kişi kadar yetkin değil ve en az onun kadar çok çalışmıyorsa o işte çalışmamalıdır.O aile bireyine maaşını ödeyin ama işe gelmesin,karışmasın,daha hayırlı olur.
  2. Çok kritik operasyonel görevlerde dışarıdan gelen kişiler bulunmalıdır.Bu sorumlulukların yerine getirilmesi ve hesap sorulabilmesi için de doğru yoldur.
  3. Şirket üst yönetiminde aile üyelerinin yanı sıra,bunlar çok etkin kişiler de olsa,mutlaka dışarıdan profesyonel bir yöneticinin olmasında yarar vardır.
  4. Aile şirketlerinde kritik önemi olan pozisyonlar zamanla profesyonel yöneticiler tarafından doldurulmalı ancak onlara üvey evlat muamelesi yapılmamalıdır.Sorumluluk ve yetki eş zamanlı verilmelidir.Sorumluluk verip yetki verilmeyen yöneticiden bir beklentiniz olamaz.
  5. İlerleyen yıllarda şirketin başına kimin geçeceği kararı için dışarıdan uzmanlara danışın.Bırakın tarafsız bir göz sizi yönlendirsin.
  6. İşinizin hizmetkarı olun.Aile şirketinde önemli olan iştir,aile değil.İşiniz aile değildir,işe önem verin.İlişkiler işe göre yapılandırılmalıdır.
  7. Aile bireylerinden aile şirketinde istihdam edilenler iş yetkinliğine göre muamele görmelidir.Aile bağları işte avantaj getirmemelidir. 
AŞAĞIDAKİ ANLATIMLARI DA İZLEYEBİLİRSİNİZ






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.