UA-38825175-1 Google+ YAŞAMDAN SÜZÜLENLER: NOTLARIMDAN:DURGUNLUK YÖNETİMİ

29 Ekim 2012 Pazartesi

NOTLARIMDAN:DURGUNLUK YÖNETİMİ

Sokak ve pazar durgunluk sinyalleri veriyor;bu nedenle ilgili notlarımı bir karıştırdım.

  • Durgunluk veya özelde işlerin yavaşlaması karşısında bilmeliyiz ki bu durumu zarar görmeden atlatmak gerekir.Bu günler pazar payını arttırma ,karı maksimize etme ve ciro arttırma günleri değildir.Hareketleri yavaşlatma ve hasarsız geçecek bir süreci yönetmeliyiz.
  • Mutlaka nakit kalınız;nakit kalmak demek satışları nakit yapmak,peşine dönmek değildir,bu bazen ters tepebilir.Nakit kalmak bu konumda yatırımları ertelemek ve stokları azaltmak demektir.
  • Sadece kendini düşünmeden uzlaşma ve kader ortaklığı duruşu şarttır.
  • Ödemeleri asla aksatmamalısınız,sistem anlayışıyla bakmalı ödemeler aksamamalıdır.
  • İndirim değil çok büyük indirimler yapılmalı,daha ucuz markalar oluşturulmalıdır(garage sale).Ama hiçbir zaman zararına satış yapmamalısınız,indirimi tedarikçilere,yan sanayiye yansıtmalısınız.Hatta toptancı ve/veya perakendeciyi indirime ikna etmelisiniz(zincirleme eyleme geçilmeli). 
  • Nakit karlılığı yüksek ürünlere yönelin.Ürünlerinizin birer birer karlılık analizini yaparken buna birde nakit katma değer analizi eklemek gerekiyor.Var olan stokları kullanarak üretim(satış) yapmak sizi nakitte bırakır.Yatırımı ağır,amortisman payı yüksek mamullerden amortisman payını çıkararak karlılık analizi yapınız,karlılığı değil nakit karlılığı dikkate alınız.
  • Deflasyon ortamına hazırlanın.Deflasyon olunca ne olur?Fiyatlar geriler.Esas itibariyle işlemdeki karlılık satış fiyatı ile yerine koyma(ikame)maliyeti arasındaki fark olsa da genel bakışta kar satış fiyatı ile tarihi maliyet arasındaki fark olarak alınır.Deflasyon ortamında fiyatlar düşerken tarihi maliyete göre zarar ediyor gözükse bile yerine koyma maliyetine göre kar ediyorumdur.Bu durum bizi stok boşaltmada hızlı ve karlı kılar. 
  • Çalışanlarla,sendikayla iletişimi arttırın.Çalışanlarınızla kader ortaklığı yapın,sorunlarınızı paylaşın ve birlikte çözüm arayın.Düşük kapasitede çalışmak yenine tam kapasite çalışacağınız zaman dilimleri planlayın.Kader ortaklığı felsefesini tedarik zincirinin başından dağıtımın son noktasına kadar uygulayın.
  • Saydam ve dürüst olun,sıkıntılı durumu açıklıkla paylaşın,iyi durumda gibi gösteriş yapmayın.
  • Şirket satın alma fırsatlarını kaçırmayın;gücünüz yetiyorsa rakip firma karlı ise satın alın.
Bütün bu tedbirler finansal güçle ilgili tedbirlerdir;finansal olarak güçlü ve sağlam teminatlanmış müşterileri olan firmalar karlılık hedeflerine daha rahat varabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.