UA-38825175-1 Google+ YAŞAMDAN SÜZÜLENLER: SEO (ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU) VE BİLİNMİYEN KELİMELER

31 Ocak 2013 Perşembe

SEO (ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU) VE BİLİNMİYEN KELİMELER

arama motoru optimizasyonu terimleri


SEO SÖZLÜĞÜ











Seo ve bilinmeyen kelimeler from Bilgi Rehberi


Sunudan Serdar Erdem notları
______________________________________

 A

Adwords: Tıklama başına ücretlendirme ile çalışan Google reklam ağıdır. Çeşitli formatlarda reklam verebilir, geri dönüş sağlayabilirsiniz. Adres: https://adwords.google.com

Agent Name: User-Agent olarakta kullanılır. Robot.txt için kullanılan, Google botlarını yönlendiren bir komuttur. Kullanımı: User-Agent: * (Bütün botları kapsasın)

Algoritma: Google tarafından sitelerin değerini belirtmek için kullanılan matematiksel formüldür. Sıralamayı etkileyen her aracın kendine özgü formülü vardır. Örn: http://getir.net/f0d

Altavista: İlk arama motorudur. Hala aktif olsa da popülerliğini kaybetmiştir. Adres:www.altavista.com/

Alt Tags: İmajları tanımlamak için kullanılan etikettir. Title tag „ı ile kullanılması tavsiye edilir. SEO açısından önemlidir. Kullanım: <img src=”sozluk.jpg” alt=”SEO Sözlüğü” title=”SEO Sözlüğü” />

Alexa Rank: Sitelerin local veya global anlamda ziyaret edilebilirlik popülaritesini ölçen web sitesidir. Kendi toolbarını kullanarak istatistik toplar. Bu bakımdan verileri kesin değildir. Belirli sıralamayı yakalayan sitelere ait istatistikler sunar. 1-10.000 üst seviyeli site, 10.000-100.000 iyi seviyedeki site, 100.000-500.000 orta seviyeli site olarak adlandırılır.

Anchor Tag / Text: <a> </a> ile başlayan HTML etiketidir. HTML için önemli bir etikettir. İki önemli parametresi vardır.Href=”bağlantı adresi” şeklinde kullanılır. Örn: <a href=”http://yesersin.com”>Erkan „ın sitesi</a> Name= Anchor_İsmi (çift tırnak yok) şeklinde kullanılır: Örn: <a name=docTop><a> dediğiniz zaman sayfanın en altına koyduğunuz bir <a href=#docTop>En üst.</a> link'iyle dökümanın en üstüne geri dönülebilmesini sağlarsınız. # işareti önemlidir .

B

Back Link: Sitenize diğer sitelerin verdiği bağlantıdır. SEO açısından önemlidir. Hangi sitelerden backlink aldığınızı Google arayabilirsiniz.

Bot: Robot „un kısaltılmış halidir. Belirtilen işi otomatik olarak yapan program parçasıdır. Google „ın bilinen üç botu vardır: ADsense, Crawler, Freeshbot.

Bridge Page (Köprü Sayfa): Web sitenin giriş(başlangıç) noktası olarak tasarlanmış Doorway Page benzeri sayfadır.

Browser: İnternete girmek için kullanılan tarayıcılara verilen isimdir. Internet Explorer, Mozilla, Opera, Chrome gibi tarayıcılar mevcuttur.

Broken Link: Türkçeye “Kırık bağlantı” olarak çevrilebilir. Sitenin ulaşılmayan, var olmayan sayfaları veya dosyalarıdır. 404 hatası verir. Ölü bağlantı (Dead Link) olarak ta bilinir.

C

Canonical URL: Popüler arama motorları tarafından desteklenen HTML etiketidir. Çift url „leri ortadan kaldırmak için kullanılır. Kullanım: <link rel=”canonical” href=”http://yesersin.com/” />

Clicks: Tıklamalar olarak çevrilir. Tıklama sayısını belirlemek için bazı yazılımlar kullanılır.

Click-Through: Sitenize gelen her tıklamadır.

Click-Tracking: Sitenize gelen ve giden linklerin ne kadar tıklandığını öğrenmek için kullanılan yazılımlardır. Reklam verenler kullanılmasını ister.

Cloaking: SEO için anlamı; arama botları için site hazırlamaktır. Ziyaretçi hedefli site hazırlamak yerine arama botlarına yönelik site hazırlamak, arama motorları tarafından yasaklanmıştır. Engellenmenize(Ban) neden olabilir.

Comment Tag: Kodlama yaparken, kodların açıklamasını yapmak için kullanılan etikettir. Tarayıcılar ve botlar tarafından dikkate alınmaz. Kullanımı: <!— Kod Başlangıcı -->

Counter (Sayaç): Sitenin günlük, aylık ziyaretçi sayısını, nereden geldiğini gösteren yazılımlardır. Popüler olarak http://www.google.com/analytics/ kullanılır.

CPA (Cost per Action): Reklamı tıklayan kullanıcının yapmış olduğunu eylem başına para kazanması, ücret almasıdır. Bu eylemden kasıt; üye olmak, ürün satın almak v.b türden işlemlerdir.

CPC (Cost per Click): Tıklama başı ücretlendirmedir. Reklamların sabit veya değişken olan ücretleri her tıklamayla yayıncıya para kazandırır. Örn: http://www.google.com/adsense/ http://yesersin.com | Erkan
5. 5 [SEO ve Bilinmeyen Kelimeler ]

CPM(Cost Per Thousand): Gösterim başına ödeme yapılması.

Crawler: Google arama botlarına verilen isimdir. (bknz: DeepCrawler, Freeshbot)

Cross Linking: Çapraz link değişimidir. A, B siteleri ve C,D siteleri olsun. A sitesi C sitesine link verir. D sitesi B sitesine link vererek link değişimi yapar. Bunu botlar karşılıksız link olarak algılar ve değer verir.

CSS (Cascading Style Sheets): Sitenin görselliğini artırmak ve yeni teknolojilere entegre için kullanılır. SEO açısından da önemlidir. CSS hatalarınızı görmek için : http://getir.net/f0h

CTR (Click Through Rate): Reklamların, tıklama oranıyla gösterim oranın karşılaştırılmasıdır. Ortaya çıkan oran CTR oranı olarak belirlenir.

D

Dead Link (Ölü link): (bknz: Broken Link)

DeepCrawl: Google botlarından bir tanesidir. Siteye ayda bir kere uğrar ve tüm sonuçları indexler.

Description: Web sayfasının tanımıdır. Site ismi ile yapılan aramalarda site adresinin hemen üstünde bilgilendirme amaçlı çıkarlar. Kullanımı: <meta name="description" content="Erkan „ın kişisel web günlüğü" />

Directory: Siteleri kategorilendirmek için kullanılan web dizinlerdir. Arama motorları tarafından desteklenirler. Genelde gönüllü insanlar tarafından organize edilir. SEO açısından önemlidir. Google tarafından desteklenen directory: http://dmoz.org . Yahoo directory: http://dir.yahoo.com/

Domain: İsim ve hosting site dır. Örn: yesersin.com

Doodle: Google „ın ülkelere özel yaptığı logoya denir. Ünlü kişilikler, olaylar Doodle olabilir. Hangi gün hangi Doodle „nin karşımıza çıkacağı belli olmaz.

Dynamic Page (Değişken Sayfa): Sabit bir içeriğe sahip olmayan, belirli kriterlere göre değişebilen sayfalardır. Ziyaretçi yorumları veya RSS bağlantıları içeren sayfalar değişken sayfalardır. Arama Motorları tarafından tavsiye edilir.

Doorway Page : (bknz: Bridge Page)

Duplicate Content: Site içeriğinin aynen başka siteye kopyalanmasıdır. Arama motoru bunu “kopya içerik” olarak algılayacak ve değersiz bir site gözüyle bakacaktır. Yapılması tavsiye edilmez.

E

Etiket Bulutu: Web 2.0 „ın bize kazandırdığı yeniliklerdendir. Amaç yazıları daha iyi kategorize etmek ve ulaşılabilirliğini artırmaktır.

External Link: Harici bağlantıdır. Site dışına çıkan bağlantı.

F

Favicon: Tarayıcıların adres çubuğunda görünen ufak simgelere verilen isimdir. 16x16 formatında. ico uzantılıdır. Kullanımı: <link rel="shortcut Icon" href="http://yesersin.com/favicon.ico" /> kodu <head></head> arasına yazılır.

FFA (Free For All): Herkese ücretsiz anlamındadır. FFA e-kitaplar faydalıyken FFA toplistler genelde fayda sağlamaz

Follow: İç ve dış bağlantılara değer vermek için kullanılır. İki farklı kullanımı vardır.(bknz: noFollow, doFollow).

Freshbot: Google botlarından bir diğeridir. Sık güncellenen siteler için yeni ve popüler içeriği bulur. Çok çabuk indexleme yapar. Diğer botlara göre en hızlısıdır.

G

G.A.P (Google Advertising Professional): Birden fazla Google ADwords müşteri hesabını yöneten veya yönetmek isteyen profesyoneller için dizayn edilmiştir, Google Advertising Professionalları programı daha başarılı bir reklam yöneticisi olmanıza yardımcı olur. Ulaşım: http://getir.net/f0j

G.O: Google Optimizasyon „un kısaltılması şeklidir. Sadece Google için yapılan optimizasyondur.

Google Bot: Google 'a sayfa indeksleyen Crawler 'dır. (bknz: DeepCrawl, Freeshbot, Adsense bot)

Google Bomb: Google aramalarında hile yapmaya çalışanlara karşı alınan önlemdir. PageRank Bomb ve Bomb Fillter olarak iki “bomb” cezası vardır.

Google Ban: Arama sonuçlarını etkilemek için yapılan hatalı çalışmalar veya bilinçli kural ihlaline verilen cezadır. Bu cezalandırma sonucu site aramalardan tamamen çıkartılır ve var olan sayfalar silinir.

Google Everflux (Google Dalgalanma): Arama sonuç sayfasında oluşan dalgalanmadır.

H

Header Tag: Sitenin tanımlama ve arama motoru bilgilerini bulundurur. <head> başlar </head> ile biter.

Hidden Text: Ziyaretçilere görünmeyen fakat arama botları tarafından görülen gizli kelimelerdir. Tavsiye edilmez. .htaccess: Apache tarafından kullanılan hypertext access dosyasının kısaltılmış adı. Host üzerinde konfigürasyon modifikasyonları yapılmasını sağlar.

H1: Başlık formatıdır. SEO açısından en çok dikkat edilen HTML etiketidir. Kullanımı:<h1>başlık</h1> tavsiye edilen kullanım <h1 title=Baslık-buraya>Baslık</h1>

I

Image Map: Resmin değişik yerlerini url olarak tanımlamaya yarayan sisteme denir.

İndexlenme: Bir web sayfasının botlar tarafından arama sonuçlarında gösterilmek üzere kayıt edilmesine denir.

Inbound Link: (bknz:back link)

K

Keyword (Anahtar Kelime): Arama motorunun siteye ulaşmak için kullandığı sözcüklerdir. Başka deyişle sitenin arama motorlarından ziyaretçi çekmek için belirlediği kelime veya sözcüklerdir. Yazı ve site içeriğine uygun keyword girilmesi tavsiye edilir. Kullanımı: <meta name="keywords" content="blog, erkân, yeşersin, ,Google seo, web" />

Keyword Density (Anahtar Kelime Yoğunluğu): Anahtar kelimenin site içersindeki kullanım oranıdır. Bu oranın %4 üzerine çıkmaması tavsiye edilir.

Keyword Stuffing: Site içersini gereksiz anahtar kelimelerle doldurmaya denir. Optimizasyon için yazı altına veya sayfa altına çok sayıda keyword girilmesi ile oluşturulur. Arama motorları bunu spam olarak algılarlar. Tavsiye edilmez.

 L

Link: Url olarakta tanımlanabilir. Dış veya iç bağlantılara verilen isimdir.

Link Popularity( Link Popülaritesi): Siteye gelen linklerin değeridir. Arama motoru sıralamalarında kullanılır. SEO açısından önemlidir.

M

Meta Tags: Bir sitenin arama motorlarınca bakılan ilk yeridir. HTML kodlarından oluşur ve ziyaretçiler bunu göremez. <head></head> arasına yazılır. Doğru yapılan kodlama ile arama motoru dostu siteler oluşturulabilir.

Mirror: (bknz: Duplicate Content)

N

Nofollow: Spamlari engellemek için Google çalışanı Matt Cutts tarafından geliştirilmiş etiket içi değişkendir. Google bu tür linkleri görmezden gelir, link olmadığını varsayar. Böylece sitenin PageRank değeri etkilenmemiş olur. Genellikle site Pagerank „ını paylaşmak istemeyen webmasterlar tarafından da kullanılır. Site içi link giriş ve çıkışı ayarlanması için önemlidir. Kullanımı: <a href=http://yesersin.com rel=”nofollow”> Erkan „ın web günlüğü</a>

O

ODP (Open Directory Project): Gönüllü editörler tarafından yönetilen dizinlerdir. Belirli bir kaliteyi yakalamış siteleri kabul ederler. Birçok arama motoru bu dizinleri kullanır. (bknz: Directory)

Off Page: Bizim dışımızda gelişen SEO etkenleridir. PageRank faktörü de denilebilir.

On Page: Bizim kontrolümüzde gerçekleşen SEO işlemleridir. Siteyi güncelleme, kodlama düzeni ve site map v.b işlemler.

Organik Arama Sonuçları: Sonuç sayfasında reklam için ayrılan yerler dışında kalan arama sonuçlarıdır.

Outlink: Sizin başka sayfalara verdiğiniz bağlantı, köprü, link.

P

Pagerank (PR): Türkçe karşılığı “Sayfa Puanı” dır. Google tarafından oluşturulan site değerlendirme algoritmasıdır. 0-10 arası değer verir. Sıralamadaki yerimizi ciddi anlamda etkiler.

Fake PageRank: PageRank değerinin sahte olması. Örneğin gerçek PageRank değeri 2 olan bir sitenin, PageRank değeri 6 olan sitenin pagerank değerini kendine kopyalaması.

Gelecek PageRank: Sitenizin bir sonraki güncellemede PR değerinin ne olacağını tahmin etmeye denir.

PFI (Pay For Inclusion): Ücret karşılığı Ekleme / Kayıt olarak da adlandırılabilir.. Bazı siteler ücret karşılığı sitenizin daha çabuk kayıt edileceğini ve indexleneceğini söyleyebilir. Örnek olarak Yahoo, dizine eklenmek için ücret talep etmektedir. Aramalarda daha çabuk çıkmak isteyenler için önerilir.

Portal: Birden çok hizmetin verildiği, interaktif hizmetlerin olduğu, kullanıcılarına daha çok hizmet verebileceğini söyleyen sitelerin kullandığı tabirdir. Pazarlama taktiği olarak da düşünülebilir.


Q

Query: Arama motorlarında yapılan sorgu, arama.


R

Rank: Sitenin aramalardaki durumu, sırası.

Reciprocal Link (Karşılıklı Link): A sitesinin B „ye, B sitesinin A ‟ya link vermesidir. Karşılıklı bağlantı değişimi.

Referrer: Bir siteye gelen ziyaretçinin geldiği yönlendirme sayfasıdır.

Refresh Tag: Sayfanın ne zaman yenileneceğini belirleyen etikettir. Bazı tarayıcılar tarafından desteklenmez. Kullanılmaması tavsiye edilir. Kullanımı: <meta http-equiv="refresh" content="...;url=..." /> Robot : (bknz:bot)

Robots.txt : Arama motoru botlarının sitemizin hangi kısımlarını okuyup hangi kısımlarını okumayacaklarını belirttiğimiz dosyadır. Robot engelleme standardı olar akta bilinir. Kullanım: http://tr.wikipedia.org/wiki/Robots.txt

S

Sandbox: Yeni sitelere uygulanan bir filtreleme sistemidir. Bu filtre yeni kurulan ve çöplük siteler olarak tabir edilen sitelerin arama sonuçlarına girmesini engellemeyi amaçlamaktadır.

S.E.M (Search Engine Marketing): Arama Motoru Pazarlama olarak çevrilebilir. Sitenin görünürlüğünü artırarak tanıtım yapılan pazarlama yöntemidir. Adwords reklamları bu alanda en çok bilinen yöntemdir.

S.E.O (Search Engine Optimization): Arama motoru optimizasyonu olarak tanımlanır. Genel arama sonuçlarında daha üst pozisyonlarda yer almak için yapılan çalışmanın genel adıdır. İlk amaç üst sıralarda görünmek olsa da ikinci amaç sitenin ziyaretçi hacmini artırmaktır.

SERF (Search Engine Results Friend): Arama motoru dostu sayfa denilebilir. Arama motorları için gerekli kriterleri yerine getirmiş site, sayfa.

SERP (Search engine results page(s)): Arama sonucunda karşınıza çıkan sayfa.

Sitemap: Site içi sayfaların tek bir sayfadan ulaşılabilir olarak toplanması. Tüm sayfaya daha hızlı erişim ve indexlenme için gereklidir. .xml olması önerilir. Sitemap hazırlamak için http://sitemapbuilder.net

Spam: İstenmeyen ileti, yönlendirme. Optimizasyon açısından bakıldığında aynı yazıyı, linki, keywordu çok fazla sayıda yapmak, çoğaltmak..

Spider: Sayfayı ziyaret ederek bilgileri kayıt etmek. (bknz:bot)

Submission: Bir siteyi arama motoru yada dizine kaydet etme."Search Engine Submission" (Arama Motoru Kaydı) olarakta kullanılır. 

Stop Word: Dikkate alınmayan kelimeler. Sık kullanılan “ve, veya, bir v.b“ kelimeler arama sonuç sayfasında gösterilmez. Bu kelimeler nadiren arama sonuçlarını etkileyeceği için dikkate alınmaz. Ancak vurgulanmak istenen kelimenin önüne “+” konulduğunda veya “tırnak içine alındığında” arama sonuçlarında gösterilecektir. 

 T

 Tag (Etiket): Kodlama ile ilgilidir. Optimizasyondaki anlamı yeni elementlerin kullanılmasıdır. (bknz: Etiket Bulutu) 

Title: Başlık olarak tanımlanabilir. SEO açısından kullanılması tavsiye edilir. Kullanımı: <title>SEO terimleri</title> 

Top List: Çok sayıda sitenin bulunduğu, backlink almak için karşılıklı veya karşılıksız link alan siteler. 

Traffic: Ziyaretçi yoğunluğu.

 Trust Rank: Spam „in önüne geçmek için kullanılan link analiz tekniğidir. Kök dizinden alınan link 100 puanken bu siteden alınan link yine 0-100 arasında puanlandırılır.



Unique Visitor: Bir Web sitesine giriş yapmış özel IP „lerin toplam sayısıdır. Her IP bir kişi sayılır ve gerçek ziyaretçi istatistiği çıkartmak için kullanılır. 

URL (Uniform Resource Locator): Kaynağa ulaşabilmek için verilen link, adres. (bknz:Link) 

User-Agent: (bknz: Agent-Name) 



Webmaster: Web sitesini geliştiren kişi anlamına gelir. Webmaster „lar web sitesini yapan ekibin başı, yöneticisidir. 

W3C(World Wide Web Consortium): Dünya Çapında Ağ Birliği olarak tanımlanır. Tüm dünyada www ve tarayıcı standartlarını belirleyen örgüttür. Belirlediği standartlardan bazıları: XHTML, PNG, XML 



XHTML( Extensible HyperText Markup Language): W3C standardı olarak 2000 yılından beri kullanılmaktadır. Tarayıcı uyumsuzluklarını ortanda kaldırmak için HTML „nın geliştirilmiş halidir. 

_____________________________________________________







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.