UA-38825175-1 Google+ YAŞAMDAN SÜZÜLENLER: YÖNETİCİLERE VE SİYASETÇİLERE NASİHAT

6 Şubat 2013 Çarşamba

YÖNETİCİLERE VE SİYASETÇİLERE NASİHAT

hukuka,dayalı,yönetim

Ey  hükümdar,  bu  dünya  bir  tarladır.  Ne  ekersen,  öbür dünyada onu biçersin. Bu dünyada kendini ateşe atma. Bu dünya ve devlet seni aldatmasın.  

Nefsine   hakim   ol.   Heves   ve   arzuların   için   ömrünü harcayan  kişi  ömrünün  sonunda  pişmanlıktan  başka  bir şey elde edemez. Bedeninin
şehvani isteklerine tabi olan kişi,  nefsinin  esiridir.  Dünya  malı  acı  su  gibidir.  İnsan  bir türlü kanamaz, içtikçe içesi gelir. Dünya bir seraptır, elini  
uzatırsan kaçar.  

Bütün işlerinde doğruluk göster. Halka kanunu doğru ve dürüst uygulamalısın ki, kıyamet günü sevinenlerden olasın.Sen halkını kötülüklerden, beladan, zulümden koru. İyilik yap, elinle, dilinle onları sevindir. Sağlığında iyi ol, kendine iyi dedirt.  

Yöneticisi iyi olan ülkenin halkı da iyi olur. Malınla ve paranla hayır yap. Yedir, içir, giydir. Cömert ol. Cömerdin adı ebedi kalıcılardandır. Göç yükünü önceden gönder. 

Ey  Han;  kibirlenme  fazla  gurur  ve  kibire  kapılma.  İyileri kendine  yakın  tut,  kötülerden  uzak  dur.  Hırslı  kişilere dikkat et! 

Başkasının malını gasp etme, yok yere kan dökme. Ölüm döşeğinde insan bu iki günah yüzünden perişan olur. İşinde öfkeli  olma,  öfkeli  beylerin  ülkesi  de  saltanatı  da  zarar görür.  İnsanlara  kaba  söz  söyleme,  kaba  söz  yakıcı  bir alevdir.  Dünya malına ve mülküne fazla güvenme. Dünyalık  
toplamak için fazla gayret gösterme. Seni nefsani zevklerinle avutan bedenin sonunda kara toprağa girecektir.  

Her işinde Allah’tan yardım dile. Bil ki; sana ancak Allah’tan yardım gelebilir. İyi ve kötü ne gelirse Allah’tandır. Kazaya boyun  eğ.  Kadere  razı  ol.  Sakın  kötü  söyleme.  Eğer  iki dünyada da mutluluk ve kurtuluş dilersen harama karışma,zulüm etme, kan dökme, düşmanlık besleme, kin gütme,şarap içme, bozgunculuk yapma. Bunlar insana ve devlete,millete ve saltanata mutlaka zarar verir. Adaletten ayrılma.Halkını gözetmekte ihmal gösterme, tedbirli ol.  

Saltanatının  sürekli  olmasını  istiyorsan  birkaç  şeyi  yerine getir:  Adaletle  iş  gör,  zulüm  etme,  yalnız  Allah’a  kul  ol,ibadet et. Gaflet içinde bulunma, sürekli dikkat kesil, uyanık ol. Başkalarının iftirasına uğramamaya bak.  

Çok hevesli ve çok öfkeli olduğun zaman iş yapma, her iki halde de sabretmesini bil, dişini sık. Bütün iyilere saygılı ol,onlara yer ve makam ver. Kötülere yüz verme, kapına dahi yaklaştırma. Kötü hareketleri benimseme.  

İyi yasalar düzenle, iyi yasalar düzenleyen yönetici kendi adını ve devletini kökleştirmiş sayılır. Kötü yasa koyan yönetici daha hayatta iken ölmüş demektir. Kötü kanunlarla devlet yönetilmez. Kötü teamül yerleştirme. Kim yönetimdeyken kötü teamül koyarsa kendisinden sonrakilere kötü bir ad  
bırakmış olur.  

Dikkat et, kendini şaşırma, aslını unutma... 

YUSUF HAS HACİP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hesabı olmayan dostlar yorumlarında Anonim seçeneğini kullanmalıdırlar.